Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua semnării ”actului de naștere” al României

europa.png

În data de 13 iulie 1878, Europa lua act de apariția a trei noi state independente: România, Serbia și Muntenegru.
În data de 13 iulie 1878, Europa lua act de apariția a trei noi state independente: România, Serbia și Muntenegru.
Image source: 
pixabay.com

În data de 13 iulie 1878, Europa lua act de apariția a trei noi state independente: România, Serbia și Muntenegru. Prin intermediul Congresului de la Berlin, marile puteri europene reglementau modul de recunoaștere a independenței și puneau astfel capăt crizei izbucnite între România și Rusia, ca urmare a faptului că Rusia dorea să reanexeze cele trei județe din sudul Basarabiei care fuseseră retrocedate românilor în 1856.

Pentru români, ziua independenței este 10 Mai, când Principele domnitor Carol I a promulgat, în 1877, legea referitoare la declararea independenței de stat față de Imperiul Otoman. Însă Marile Puteri ale lumii au decis să redeseneze harta Europei abia în iulie 1878, în cadrul Congresului de la Berlin. Deciziile finale au fost adoptate în data de 13 iulie. Pe harta continentului apăreau trei state noi: România, Serbia și Muntenegru. De asemenea, sub suzeranitate otomană, era înființat un principat al Bulgariei, care, ulterior, și-a declarat la rândul său, independența. De fapt, Muntenegru se afla de multă vreme în afara controlului Imperiului Otoman, iar românii și sârbii își câștigaseră independența pe câmpurile de bătălie din Balcani. 

Pentru români, Congresul de la Berlin reprezenta un pas înainte. Operațiunile militare fuseseră încheiate cu câteva luni mai devreme. Inițial, cele două mari puteri implicate în război, Rusia și Imperiul Otoman, încheiaseră Pacea de la San Stefano. Acest tratat de pace fusese atât de favorabil Rusiei, încât Marile Puteri au decis să convoace un nou congres care să reglementeze pacea pe continent. Mărul discordiei era conflictul apărut între foștii aliați victorioși, Rusia și România. Rusia se angajase solemn să respecte integritatea teritorială a României, în primăvara anului 1877. Însă după obținerea victoriei, decisă de intervenția trupelor române comandate de Carol I în război, rușii au cerut să pună din nou stăpânire pe cele trei județe din sudul Basarabiei care fuseseră retrocedate românilor după Războiul Crimeii, în 1856. 

Congresul de la Berlin a obligat România să cedeze rușilor cele trei județe. Însă acest Congres a recunoscut independența României și a oferit românilor Dobrogea, sub forma unei compensații pentru sudul Basarabiei. Concluziile Congresului de la Berlin au fost acceptate cu inima rănită de către Carol I. Pe de altă parte, alipirea Dobrogei a oferit României o poartă spre Marea Neagră, iar Dobrogea a reintrat, după mai mult de patru secole, în componența unui stat românesc. 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie - 13 iulie 2018