Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump o umilește pe May cu privire la Brexit înaintea întâlnirii cu ea

trump_thesun.jpg

Donald Trump intervievat de The Sun
Președintele Donald Trump a criticat-o pe Theresa May în interviul acordat tabloidului The Sun
Sursa imaginii: 
https://www.thesun.co.uk

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a criticat prim ministrul britanic, Theresa May, chiar înaintea întâlnirii cu ea la Londra. Președintele Trump a spus că premierul May a ignorat sfatul său cu privire la ieșirea din UE adoptând o variantă a Brexit-ului soft.

Într-un interviu cu tabloidul The Sun, ziarul cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie, președintele Trump critică strategia de negocieri cu UE a premierului May.

"Aș fi făcut-o foarte diferit. I-am spus de fapt Theresei May cum să o facă, dar ea nu a fost de acord, nu m-a ascultat. A vrut să o ia pe o cale diferită", a spus Președintele Trump.

"Aș spune că probabil a mers în sens invers. Și asta este în regulă. Ar trebui să negocieze așa cum știe ea mai bine. Dar este rău că se întâmplă așa", a adăugat el. 

Președintele Trump a avertizat că un Brexit soft va compromite șansele negocierii unui acord comercial americano-britanic după ieșirea din UE.

"Dacă vor face o astfel de înțelegere, vom avea de-a face cu Uniunea Europeană în loc să tratăm cu Marea Britanie, așa că probabil acordul va fi zădărnicit." a spus liderul american.

În planul propus de premierul May pentru negocierile cu UE (Cartea Albă a Brexit) sunt incluse între altele un parteneriat vamal cu Uniunea și un acces preferențial al cetățenilor europeni la piața muncii din UK după sfârșitul perioadei de tranziție prevăzută a dura până la 31 decembrie 2020.

"Avem destule dificultăți cu Uniunea Europeană. Acum sancționăm Uniunea Europeană, deoarece nu a tratat corect comerțul cu Statele Unite." a spus președintele Trump în interviu.

"Nu, dacă fac asta, aș spune că acest lucru va duce probabil la sfârșitul unei relații comerciale majore cu Statele Unite" a avertizat el. 

Boris Johnson - "Un mare prim ministru"

Președintele Trump a reamintit că a prevăzut votul din referendumul din 23 iunie 2016 prin care electoratul britanic a votat în favoarea Brexit cu 52% - 48%, spre deosebire de președintele de atunci, Barack Obama, venit special în vizită la Londra înaintea plebiscitului pentru a susține rămânerea Marii Britanii în UE.

Theresa May cu Donald Trump la Palatul BlenheimTheresa May a oferit un dineu în onoarea lui Donal Trump în preziua întâlnirii cu el (foto: Reuters)

În interviu, liderul american a mai afirmat că UE și-a distrus propria cultură și identitate acceptând milioane de imigranți.

De asemenea el s-a declarat întristat de protestele împotriva sa de la Londra, unde sunt așteptate circa 50000 de persoane la o demonstrație din Piața Parlamentului, deasupra căreia va pluti un balon numit Baby Trump.

El l-a lăudat pe Boris Johnson, care a demisionat luni din funcția de ministru de externe în semn de protest față de planul propus de Theresa May, spunând că ar putea fi "un mare prim ministru".

Intervenția președintelui Trump apărută în The Sun la numai câteva ore înaintea întâlnirii cu premierul May și a doua zi după dineul oficial oferit de aceasta în onoarea sa, constituie un imbold pentru partizanii unui Brexit dur din Partidul Conservator condus de May.

Se estimează că circa 60 de deputați Conservatori se opun Cărții Albe a Brexit și pun în pericol supraviețuirea guvernului May, deja minoritar în Camera Comunelor.

Planul May ar urma să fie pus săptămâna viitoare pe masa negocierilor cu UE care trebuie să se termine în luna octombrie 2018 pentru a permite apoi parlamentului britanic și Parlamentului European să ratifice acordul înaintea ieșirii din Uniune prevăzută pentru 29 martie 2019. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ