Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Naţională a Franţei: recepţie la ambasada din Bucureşti

ziua_nationala_franta_receptie_ambasada.jpg

Ziua Franţei, 14 iulie (Sursa foto: pixabay)
Ziua Franţei, 14 iulie (Sursa foto: pixabay)

Ziua Naţională a Franţei a fost marcată sâmbătă, 14 iulie, la sediul ambasadei din Bucureşti. La recepţie a fost prezent între alţii preşedintele Klaus Iohannis.

Ambasadoarea Michèle Ramis a ţinut un discurs atât în limba română, cât şi în franceză.

Ea a afirmat între altele că Franţa încurajează toate eforturile ce vizează păstrarea şi apărarea unor valori precum statul de drept şi independenţa justiţiei.

Michèle Ramis a declarat că „avem nevoie de o Europă care îşi protejează eficient cetăţenii şi care să fie puternică în lume, iar în acest sens consolidarea apărării europene este o necesitate. Într-o lume cu evoluţii incerte, trebuie să ne luăm propria securitate în propriile mâini. Mă bucur că România este şi ea convinsă de nevoia de a dezvolta cooperări europene în domeniul apărării, în complementaritate cu NATO”.

Ea a precizat că Franţa încurajează toate eforturile ce vizează păstrarea şi apărarea acestor valori, „printre care statul de drept şi independenţa justiţiei ocupă un loc central”.

 

Ziua Franţei, în grădina ambasadei din Bucureşti (Foto: RFI)

Ziua Franţei, în grădina ambasadei din Bucureşti (Foto: RFI)
Ziua Franţei, în grădina ambasadei din Bucureşti (Foto: RFI)

Michèle Ramis a vorbit de asemenea despre prietenia ce leagă Franţa şi România: „Această prietenie este întâi de toate rodul istoriei. Evenimentele de celebrare a Centenarului vor constitui ocazia de a aminti cu forţă acest lucru şi de aceea am dorit să înscriu în acest an Ziua Naţională sub semnul acestei comemorări”.

De partea sa, preşedintele Klaus Iohannis s-a referit între altele la Sezonul Cultural România-Franţa: „2018 este anul în care vom marca împreună Centenarul, prin organizarea Sezonului România-Franţa, pe care voi avea privilegiul să-l inaugurez împreună cu preşedintele Macron, la Paris, la sfârşitul lunii noiembrie. Fără a neglija trecutul, Sezonul este orientat către viitor şi urmăreşte să pună în lumină un destin comun, într-o Europă pe care împreună, România şi Franţa, ne-o dorim mai puternică”.