
Politică
UE reacționează: Preşedintele SUA încearcă să provoace o scindare în UE
junker_trump.jpg

Europenii s-au arătat iritaţi de faptul că au fost calificaţi drept ''inamici'' de către Donald Trump şi i-au cerut preşedintelui american să dea dovadă de fermitate pentru a apăra Ucraina în cursul întâlnirii cu omologul rus, Vladimir Putin, la Helsinki.
''America şi Uniunea Europeană sunt cei mai buni prieteni. Cine spune că sunt inamici răspândeşte 'ştiri false''', a afirmat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter din Beijing, unde participă la cel de-al 20-lea summit UE-China.
''Întrebarea care trebuie pusă lui Donald Trump este 'Ce consideră el drept un prieten? ''', a declarat la rândul său şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, la începutul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe la Bruxelles. ''Ne este foarte clar în minte cine sunt prietenii noştri: Statele Unite, desigur. O schimbare de administraţie nu înseamnă schimbarea prieteniei dintre ţări şi popoare'', a afirmat Mogherini, potrivit DPA.
''Se pare că toată lumea este duşmanul său. Declaraţiile lui Trump trebuie tratate cu chibzuinţă'', a declarat la rândul său şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves le Drian, în timp ce ministrul de externe spaniol, Josep Borell, a făcut apel la moderaţie în reacţiile la declaraţiile preşedintelui american. ''Cred că el vrea să vorbească despre concurenţa comercială cu UE şi, prin urmare, termenul 'inamic' este o hiperbolă. Sper că aceasta este'', a comentat ibericul.
Pe de altă parte, ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, a făcut apel la unitate. ''Preşedintele SUA este provocator. El încearcă să provoace o scindare în UE. Noi nu vedem totuşi lucrurile aşa'', a afirmat Roth, vorbind despre ''parteneriatul profund şi strâns'' dintre UE şi SUA. În opinia sa, UE n-ar trebui să rămână contrariată din cauza comentariilor lui Trump, ''în parte foarte agresive, neadevărate şi nu deosebit de constructive''. ''Doar indignarea nu ne va ajuta. Singurul lucru care ajută este limbajul clar. Şi o poziţie clar unită'', a conchis Roth.
''SUA sunt un aliat. Noi am reafirmat legătura transatlantică în cursul summitului NATO, chiar dacă avem subiecte de dezacord'', a subliniat la rândul său ministrul de externe belgian, subliniind că”trebuie să reafirmăm sprijinul nostru faţă de Ucraina şi Georgia, cu ocazia summitului dintre Trump - Putin şi să reamintim că anexarea Crimeii, situaţia din estul Ucrainei şi prezenţa militară rusă în Georgia sunt inacceptabile''.