Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Concluziile întâlnirii dintre Vladimir Putin și Donald Trump. ”Relația noastră a fost rea, dar s-a schimbat de acum 4 ore”

trump_putin.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Getty

Întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin a ajuns la final. Cei doi șefi de stat au încheiat reuniunea cu o conferință de presă, în care au caracterizat întâlnirea ca fiind una “fructuoasă”. Discuția a durat mai bine de două ore și a avut loc într-unul din saloanele palatului prezidențial din Helsinki, capitala finlandeză.

Președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a deschis conferința de presă comună.  El a descris întâlnirea cu președintele Donald Trump ca fiind una sinceră și de afaceri, recunoscând în fața jurnaliștilor prezenți că relația SUA-Rusia a fost complicată. Putin a mai spus că este necesar ca cele două state să lucreze împreună mai mult, pentru dezarmare. Cei doi oficiali au discutat și despre criza din Siria, unde, potrivit lui Putin, trebuie restabilită pacea și reconcilierea, dar și despre criza ucraineană. Liderul de la Kremlin s-a declarat ”bucuros” că problemele cu Coreea de Nord ”au început să se rezolve”. Putin l-a lăudat pe Trump pentru că a optat pentru dialog în locul confruntării.

La rândul său Donald Trump a spus că a avut o discuție directă și productivă și a felicitat Rusia pentru găzduirea Cupei Mondiale. Trump a recunoscut că neînțelegerile dintre cele două state sunt binecunoscute, dar a adăugat că vor fi rezolvate multe dintre aceste probleme și vor fi găsite căi de cooperare. ”Chiar și în timpul tensiunilor Războiului Rece, când lumea arăta mult diferită decât în prezent, Rusia și SUA au reușit să mențină un dialog puternic”, a spus Trump.
„ Relația noastră nu a fost niciodată mai rea decât este acum. Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat încă de acum patru ore”, a continuat liderul american. În ceea ce privește Siria, Trump a declarat că SUA și Rusia “ar putea salva sute de mii de vieți” în Siria. “A fost o zi foarte constructivă, câteva ore constructive, pe care le-am petrecut împreună”. “Sunt sigur că ne vom întâlni din nou în viitor, adesea”.