Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulian Fota: Donald Trump i-a făcut două cadouri lui Vladimir Putin

iulian_fota_donald_trump_cadouri_vladimir_putin.jpg

Donald Trump şi Vladimir Putin (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Donald Trump şi Vladimir Putin (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele SUA, Donald Trump, a generat cutremur după cutremur în ultima perioadă, spune la RFI directorul Colegiului Naţional de Informaţii, Iulian Fota. El consideră că şeful Casei Albe i-a făcut două cadouri omologului rus, Vladimir Putin.

Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională Iulian Fota crede că aliaţilor europeni nu le rămâne acum decât să aştepte să vadă dacă SUA se vor repoziţiona sau nu în marile dosare internaţionale: „Eu cred că suntem într-un mare moment de cumpănă. Ne e din ce în ce mai greu să înţelegem ce fel de politică duce domnul preşedinte Trump şi care sunt coordonatele principale ale acestei politici. Efectiv, dacă ne uităm la ultimele trei săptămâni, domnul preşedinte Trump a generat cutremur după cutremur: a zguduit puternic G7, acest cutremur a rezonat şi chiar a căpătat o intensitate mai mare în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, unde s-au petrecut pentru prima dată în zeci de ani câteva lucruri care şi acelea au generat foarte multă îngrijorare şi tensiune şi au venit declaraţiile absolut atipice, de neaşteptat, greu de înţeles de la întâlnirea cu domnul preşedinte Putin, care deocamdată nu au dat foc întregii lumi occidentale, deocamdată acele declaraţii au dat foc numai politicii din SUA, pentru că acolo discuţia a căpătat foarte mare intensitate”.

Iulian Fota spune că „preşedintele Trump i-a făcut două cadouri preşedintelui Putin. Un prim cadou a fost atunci când a acceptat această întrevedere, o întrevedere pe care ştim că Rusia şi preşedintele Putin şi-au dorit-o şi este o întrevedere pe care ruşii au gândit-o în continuarea unui moment de bună imagine publică internaţională a Rusiei, imagine îmbunătăţită prin buna organizare a Campionatului Mondial de fotbal (...). Un al doilea cadou a fost făcut atunci când preşedintele Trump a generat toate acele tensiuni, neînţelegeri, îngrijorări la nivelul G7 şi ulterior în cadrul NATO. Orice neînţelegere în relaţia transatlantică, orice tensiune în interiorul lumii occidentale este percepută bine de către Rusia, pentru că asta-ţi creează o oportunitate de manevră, competitorul sau adversarul sau cum or defini ei Occidentul nu este chiar atât de sigur pe sine şi evident că aici nu poţi decât să te bucuri”.

 
Iulian Fota, despre întâlnirea Trump-Putin