Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fondul suveran de Investiții, declarat neconstituțional. Problema principală rămâne: Nu sunt bani!

Înființarea Fondului Suveran de Investiții nu este constituțională. Curtea Constituţională admite sesizările depuse atât de președintele Klaus Iohannis cât și de opoziție. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a motivat decizia judecătorilor- acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.

La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat legea privind înființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare, care urma să fie format din 33 de companii de stat și cu un aport în numerar de 9 miliarde lei. Legea a suferit câteva modificări față de forma inițială, însă fără a exista dezbateri ample în comisii și fără un aviz obligatoriu din partea Eurostat. 

Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, analizează decizia Curții: legislația existentă era suficientă pentru înființarea Fondului. Nu era nevoie de o lege separată! Această temporizare se produce pentru că Fondul este construit nu pe capital bănesc, cum ar trebui, ci pe acțiuni, spune, la RFI, specialistul. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: