Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dancă, PNL: OUG despre amnistie și grațiere ar fi un dezastru pentru interesele României

ionel_danca_purtator_cuvant_pnl_strategie.jpg

"O OUG despre amnistie și grațiere ar fi dezastruoasă pentru interesele României". O spune la RFI purtătorul de cuvânt PNL Ionel Dancă în contextul celei de-a doua şedinţe de Guvern din această săptămână. În spațiul public există temerea că Executivul ar putea adopta astăzi o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, demers negat însă de coaliția de guvernare.
Sursa imaginii: 
Facebook/Ionel Dancă

O OUG despre amnistie și grațiere ar fi dezastruoasă pentru interesele României. O spune la RFI purtătorul de cuvânt PNL Ionel Dancă în contextul celei de-a doua şedinţe de Guvern din această săptămână. În spațiul public există temerea că Executivul ar putea adopta astăzi o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, demers negat însă de coaliția de guvernare. Teoretic este ultima zi în care Guvernul poate adopta ordonanțele de urgență restante în ultima zi de sesiune extraordinară a Parlamentului, dar conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor se reunesc după-amiază la ora 18:00. Ordinea de zi nu a fost anunțată public deocamdată. Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă își exprimă speranța că Guvernul nu va adopta azi o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere.

Reporter: Se vorbește de o săptămână despre posibilitatea adoptării unei ordonanțe de urgență de amnistie și grațiere a unor fapte de corupție. Credeți că se va ajunge acolo?

Ionel Dancă: Sper să nu aibă această îndrăzneală de a legifera printr-un act normativ adoptat de guvern ștergerea oricăror urme pentru faptele penale ale unor persoane care sunt în acest moment chiar în postura de a decide din punct de vedere legislativ în ceea ce privește materia penală. Ar fi dezastruos pentru ordinea de drept din România, pentru ordinea constituțională, pentru interesele României. Trebuie să înțeleagă că nu pentru acest lucru au fost votați cei care acum asigură majoritatea parlamentară pentru acest guvern. Nu pentru a legifera amnistia sau grațierea au fost învestiți cu votul românilor în 2016.

Reporter: Liderii coaliției de guvernare au declarat în ultimele zile, în repetate rânduri, că o astfel de ordonanță nu este în atenția executivului. Sunt credibili, pentru dumneavoastră?

Ionel Dancă: Nu sunt credibili. În declarațiile lor sunt contradictorii. Pe de o parte, președintele partidului, domnul Dragnea, spune că nu se discută despre așa ceva, în timp ce subordonații dânsului și marionetele domniei sale de la Palatul Victoria vorbesc despre altceva. Inclusiv consilierul sau premierul de facto al Guvernului României, domnul Vâlcov, spune cu subiect și predicat că este cazul pentru o astfel de măsură de amnistiere în anul centenarului. Ca și cum sutele de mii de români care au murit pentru idealul României Mari ar fi vrut ca jertfa lor să fie pusă, la 100 de ani, ca motiv pentru aministierea unor infractori. Modul în care gândesc și vor să acționeze este de-a dreptul un tupeu și o sfidare la adresa istoriei noastre naționale.

Reporter: Parte din societatea civilă spera, atunci când Premierul Dăncilă a fost convocat la Palatul Cotroceni de către Președintele Iohannis, că subiectul justiției va fi unul intre cele abordate. Președinția nu a comentat nimic după întâlnirea de ieri. Doar executivul a dat un comunicat. Aveți informații legate de această întâlnire, altele decât ce am văzut în spațiul pulic?

Ionel Dancă: Nu avem informații cu privire la discuțiile avute ieri de Președintele României cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă. Personal, sunt convins că a fost abordat și acest subiect. Nu cred că a fost evitată o astfel de temă. Cred că Președintele României a cerut asigurări din partea Prim-ministrului că nu se intenționează adoptarea unor astfel de acte normative.

Reporter: Nu v-ați fi așteptat la o poziție publică a Președintelui Iohannis după întâlnire?

Ionel Dancă: Nu pot să îmi exprim eu o opiniei cu privire la strategia de comunicare a Președinției.

Reporter: Să vă întreb altfel, domnule Dancă. Din punctul de vedere al opoziției, ar fi fost benefică o astfel de ieșire publică a Președintelui Iohannis?

Ionel Dancă: Repet, e greu să spun ce ar fi trebuit să facă Președintele României într-o astfel de situație. Sunt convins că a analizat și că a luat în calcul toate opțiunile posibile. Probabil că a considerat că aceasta este decizia cea mai bună. Sunt convins de acest lucru. Nu cred că subiectul a fost evitat. Cred că Președintele României a încercat și a cerut garanții și asigurări că un astfel de act normativ nu este avut în vedere.

 
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă despre o eventuală OUG de aministe și grațiere a unor fapte de corupție