Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Ieșirea din UE fără acord negociat - o perspectivă realistă

raab_barnier.jpg

Dominic Raab (stânga) și Michel Barnier
Dominic Raab va relua în această săptămână negocierile cu omologul său Michel Barnier
Sursa imaginii: 
Sky News

Marea Britanie se pregătește pentru ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord negociat, deși speră să încheie cu succes negocierile cu UE în octombrie, a declarat ministrul pentru Brexit, Dominic Raab. Criticii spun că "No deal Brexit" ar fi un dezastru.

Raab a anunțat la BBC că se va întoarce la Bruxelles joi, pentru o nouă rundă de negocieri cu omologul său european, Michel Barnier, afirmând că va face toate eforturile pentru a obține un acord bun, dar că guvernul britanic are planuri de urgență în cazul în care la termenul limită fixat pentru octombrie nu se reușește ajungerea la o înțelegere.

Ministrul britanic a spus că 80% din acord este deja convenit și a afirmat că dubiile ridicate de Barnier cu privire la planul prezentat de premierul Theresa May pentru negocieri au fost "utile" și "un semn pozitiv". 

Barnier a pus la îndoială așa zisa Carte Albă a Brexit, adoptată de guvernul britanic și care a dus la demisia predecesorului lui Raab, David Davis, și a altui adept de frunte al unui Brexit dur, ministrul de externe Boris Johnson.

Raab a spus că orice cabinet responsabil trebuie să se pregătească pentru o ieșire fără acord negociat și că guvernul a prevăzut un buget suplimentar de 3 miliarde de lire sterline pentru această eventualitate, inclusiv pentru angajarea unui număr suplimentar de lucrători vamali. 

Ministrul că adăugat că Marea Britanie ar putea refuza să plătească factura estimată la 39 de miliarde de lire (43 de miliarde de euro) către UE în absența unui acord negociat. 

El a criticat și ipoteza invocată a expulzărilor de cetățeni UE după ieșirea din Uniune și a spus că ar fi irațional ca UE să țintească la scenariul cel mai negativ al absenței un acord.

"Stare de urgență"

Unul dintre criticii Brexit-ului dur, deputatul Partidului Conservator condus de premierul May, Dominic Grieve, a avertizat că ieșirea din UE va însemna o stare de urgență.

Dominic GrieveDominic Grieve avertizează că o ieșire din UE fără acord ar avea consecințe grave

 

"Nu va fi posibil, de pildă, să zburăm la Roma, deoarece drepturile de survolare ale altor țări din UE sunt reglementate de legi ale Uniunii", a spus Grieve la Sky News

"La acest moment nu vom avea medicamente și acest lucru s-a mai spus. Nu vom mai fi parte a Agenției Medicamentului. De asemenea vor fi dificultăți în aducerea de alimente în țară datorită unei serii de de controale reglementate ce vor avea loc", a mai avertizat el.

Marea Britanie va ieși din UE la 29 martie 2019 și acordul negociat ar trebui încheiat în octombrie 2018 pentru a putea fi prezentat parlamentului britanic și Parlamentului European spre ratificare.

Cele două părți au convenit în decembrie 2017 un acord preliminar prin care din 30 martie 2019 până pe 31 decembrie 2020 ar urma o perioadă de tranziție în care ar fi valabile toate prevederile actuale în vigoare.

Dar acest pre-acord nu are valoare de lege și în lipsa unui acord final în octombrie 2018, prevederile sale nu pot fi aplicate. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ