Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pablo Casado sau regăsirea identității de dreapta a Partidului Popular

pablo_casado.jpg

Pablo Casado, un tânăr jurist de doar 37 de ani, este noul președinte al Partidului popular spaniol.
Pablo Casado, un tânăr jurist de doar 37 de ani, este noul președinte al Partidului popular spaniol.
Image source: 
Twitter

Începând de sâmbătă Partidul Popular are un nou preşedinte, Pablo Casado, un tânăr jurist de doar 37 de ani care s-a impus în fața fostului vicepremier, Soraya Sáenz de Santamaría, preferata demisului prim-ministru Mariano Rajoy. Cei doi au fost aleşi în cadrul unui congres extraordinar unde proaspătul preşedinte a reuşit să-şi adjudece 58% din voturile delegaţilor, după ce cu doua săptămâni în urmă avuseseră loc, pentru prima dată în cadrul Partidului Popular, alegeri primare. În acest prim  tur, la care au participat 6 candidaţi, printre care și fostul ministru de externe, José Manuel García-Margallo, cei doi au fost aleşi  să meargă mai departe prin votul direct al militanţilor, deși trebuie menţionat ca în această prima fază cea mai votată candidatura a fost cea a fostului vicepremier, Soraya Sáenz de Santamaría.

Alegerile pentru un nou preşedinte au fost provocate de demisia lui Mariano Rajoy de la șefia partidului, care, după cum se știe, în urmă cu o lună, a primit un vot de neîncredere în  Parlament, ceea ce a dus în cele din urmă la căderea guvernului. Pierderea guvernării, criza din Catalonia şi nenumăratele cazuri de corupţie care au măcinat credibilitatea partidul, au generat o criza de identitate şi o puternică scădere în sondajele de opinie. In acest context tensiunea din partid ajunsese la cote maxime, iar alegerea unui nou preşedinte era necesară, fiindreclamată de o mare parte a militanţilor.

De fapt confruntarea dintre Soraya Sáenz de Santamaría și Pablo Casado reprezintă incongruența dintre cele doua curente ideologice din cadrul Partidul Popular. Fostul vicepremier reprezintă aripa moderata a partidului, reprezintă doctrina impusă de Mariano Rajoy, drumul spre centru al dreptei pe care mulţi l-au văzut ca o pierdere a identităţii, drum pe care Pablo Casado este decis  sa facă acum cale întoarsă, deoarece noul lider al dreptei spaniole, susținut din umbră de fostul premier José María Aznar, şi-a sedus electoratul vorbind fără complexe de vechile valori ale dreptei: familie, învățământ religios, interzicerea avortului, unitate națională și monarhie.

De fapt loialitatea față de rege a fost promisiunea cu care Pablo Casado şi-a început discursul după aflarea rezultatului, promisiune care a ridicat sala congresului în piciare și a stârnit frenetice aplauze.

Deşi este un tânăr politician cu foarte multă predispoziţie către dialog, lăsând imaginea unui progresist care nu are tabuuri, Pablo Casado reprezintă de fapt vechea gardă a dreptei, îi reprezintă pe militanții care începuseră sa părăsească partidul dând naştere la noi grupări politice precum Ciudadanos sau Vox, formațiuni care ameninţau autoritatea electorală a Partidului Popular în partea dreaptă a eșichierului politic. Acum, prima mare provocare a noului preşedinte este oprirea acestei hemoragii, integrarea celor doua curente şi refacerea unităţii partidului care este divizat între partizanii lui Aznar și cei ai lui Rajoy. Casado este urmaşul lui José María Aznar şi coincidenta face să devină preşedinte la doar 37 ani, la aceeaşi vârstă la care mentorul sau prelua şefia celui mai mare partid din Spania în urmă cu 28 de ani. 

Deşi este tânăr, noul lider nu a fost ocolit de stigmatul corupției, în urmă cu doar câteva luni a fost protagonistul unui scandal în care a fost acuzat că şi-a obţinut titlurile universitare în mod fraudulos, un scandal care a dat naştere unei anchete judiciare, dar care nu a reușit să-l prejudicieze, Pablo Casado a găsit forța să motiveze, să entuziasmeze și să genereze speranța unui reviriment al dreptei, câștigând prima bătălie politică care îl va lansa în cursa pentru un mandat de premier la alegerile din 2020.

Ascultă AICI corespondența de la Madrid