Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Pop (PSD): Eu susţin familia tradiţională

Liviu Pop popor unit secure razboi.jpg

Liviu Pop face apel la unitate (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)
Liviu Pop face apel la unitate (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)

Dacă trei milioane de români cer redefinirea familiei în Constituţie, Parlamentul trebuie să decidă acest lucru, declară la RFI senatorul PSD Liviu Pop. Preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a anunţat marţi că referendumul pentru familie ar putea fi organizat la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie.

Liviu Pop: Există o iniţiativă a trei milioane şi ceva de români, care au cerut Parlamentului referendum pe acest subiect (...). Dacă trei milioane de români cer lucrul acesta Parlamentului, Parlamentul trebuie să decidă acest lucru.

 

Reporter: Dar dacă trei milioane de români ar cere introducerea pedepsei cu moartea sau ca hoţilor să li se taie o mână, Parlamentul ar trebui să decidă automat organizarea unui referendum?

Liviu Pop: Repet, lucrul acesta se dezbate în Parlament. Prin Constituţie, iniţiativa legislativă poate fi făcută de către parlamentari, un grup de parlamentari, Guvern şi cetăţeni. Vizavi de Constituţie, dacă un număr aşa mare de cetăţeni propun modificarea Constituţiei, e absolut normal, toţi românii care vor să participe la vot să vină la acest referendum.

 

Reporter: Redefinind familia în Constituţie, nu devine România o societate conservatoare, în condiţiile în care tendinţa în Occident este de deschidere a societăţilor, nu de închidere a lor?

Liviu Pop: Nu cred că discutăm de închidere. Avem două direcţii, pe care nu ştiu dacă e bine sau nu să le discutăm în acelaşi timp: familia şi parteneriatul civil. Acum, aceste dezbateri se vor suprapune, referendumul pentru familie cu legea parteneriatului civil, la care lucrează toate autorităţile interesate, toate ONG-urile, structurile asociative. Deci sunt două elemente, unul de familie, celălalt de parteneriat civil. Până la urmă, discutăm de cetăţeni europeni care, normal, fiecare cetăţean în ţara lui trebuie în primul rând să respecte minorităţile şi în acelaşi timp nici minorităţile nu trebuie să deranjeze majorităţile, dacă vreţi şi nici invers (...). Nu avem proiectul legii privind parteneriatul civil, nu avem nici definiţia familiei, până la urmă, clar conturată. Vor fi dezbateri la începutul lunii septembrie în Senat (...). Deci eu cred că-i prematur astăzi să spunem cum va arăta forma articolului din Constituţie sau cum va arăta forma integrală a legii.

 

Reporter: Vă întreb direct, o mamă necăsătorită, cu un copil vor putea fi consideraţi o familie?

Liviu Pop: În opinia mea, orice înseamnă soţ, soţie, copii, bunici, verişori, verişoare, fraţi, până la urmă, sunt toţi o familie, adică familia tradiţională, pe care eu o ştiu şi o ştiu foarte mulţi români, în care trăiesc şi eu, alături de părinţi, alături de fraţi, surori, nepoţi şi copii. Deci aici trebuie să găsim formula.

 

Reporter: Dar nu asta v-am întrebat.

Liviu Pop: V-am spus că nu este definitivată această definiţie.

 

Reporter: Adică definiţia poate suferi modificări în Parlament?

Liviu Pop: Nu ştiu, nu vă pot eu spune lucrul acesta. Eu spun la întrebarea dvs., mama cu copil, tatăl cu copil evident că este familie, dacă din nefericire nu mai este soţul sau soţia lângă acea familie sau poate unul dintre fraţi sau mai multe surori şi aşa mai departe.

 

Reporter: Dar după modificarea Constituţiei nu va mai fi o familie, pentru că familia se va baza pe căsătoria între un bărbat şi o femeie.

Liviu Pop: Da, aşa se defineşte şi eu susţin familia tradiţională, adică aici e o chestiune de dezbatere dacă este o familie un bărbat şi un bărbat sau o femeie şi o femeie, vizavi de parteneriatul civil. Eu cred că aici nu trebuie să facem confuzii.

 
Liviu Pop, despre familia tradiţională