Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Alexandrescu: Afirmaţia lui Petre Daea despre Auschwitz este stupefiantă

vlad_alexandrescu_afirmatie_petre_daea_auschwitz_stupefianta.jpg

Petre Daea compară sacrificarea porcilor din cauza pestei porcine africane cu exterminarea evreilor la Auschwitz (Sursa foto: Facebook/Petre Daea)
Petre Daea compară sacrificarea porcilor din cauza pestei porcine africane cu exterminarea evreilor la Auschwitz (Sursa foto: Facebook/Petre Daea)

Declaraţia ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor din cauza pestei porcine africane cu exterminarea evreilor de la Auschwitz este stupefiantă, spune la RFI liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu.

ACTUALIZARE: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îşi cere scuze public, după ce a afirmat că porcii cu pestă trebuie incineraţi, iar asta "este o muncă extraordinară, ca la Auschwitz". El susţine că a vrut să prezinte "situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci" şi să îşi exprime "durerea sufletească". De asemenea, Daea îşi exprimă respectul pentru toţi membrii comunităţii evreieşti.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ: În opinia senatorului USR Vlad Alexandrescu, „e o altă afirmaţie stupefiantă a ministrului Daea, ne-a obişnuit cu multe până acum. Părea într-un mod stupefiant că ministrul Daea este în admiraţia a ceea ce s-a întâmplat la Auschwitz. Spunea: domn’ne, este o muncă extraordinară, acolo sunt doctori, acolo este armată. Cu alte cuvinte, vă daţi seama, ce se face acolo este un lucru de un înalt profesionalism”.

Vlad Alexandrescu e de părere că afirmaţia lui Petre Daea arată o lipsă de sensibilitate a ministrului Agriculturii: „Arată un abis de insensibilitate şi aş chestiona mai departe pe chestiunea antisemitismului, de fapt, cât de departe merge acest abis şi până unde poate merge cineva care compară execuţia în masă a evreilor cu sacrificarea unor animale, pentru motive medicale. Aş întrerupe aici comparaţia, pentru că mi-e şi teamă să vorbesc de lucrurile astea, sunt lucruri care afectează conştiinţa, memoria, sensibilitatea a milioane de oameni şi cred că orice fel de comparaţie dusă în acest context este nefericită şi periculoasă”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la Antena 3, explicând măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană din Tulcea, unde trebuie sacrificate 45 de mii de animale că “singura metodă este sacrificarea. Porcii toţi se incinerează (...), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz, dom'ne”.

 
Vlad Alexandrescu, despre afirmaţia lui Petre Daea privind incinerarea porcilor şi lagărul de la Auschwitz