Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Petre Daea criticat sever pentru declarații despre Auschwitz

marco_maximilian_katz.jpg

Marco Maximilian Katz
Marco Maximilian Katz este directorul organizației Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA)
Sursa imaginii: 
Marco Maximilian Katz

O declarație a ministrului agriculturii din România care compara fermele de porci cu lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost criticată sever. Ministrul și-a cerut scuze, dar intervenția a ridicat din nou întrebări cu privire la antisemitism în România. 

Directorul organizației Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA), Marco Maximilian Katz, se declară consternat de afirmațiile ministrului Daea. 

"Nu pot să-mi dau seama, nu pot să-mi explic cum gândesc acești oameni, cum ajung la astfel de comparații, și singura ipoteză este ignoranța lor, lipsa lor de sensibilitate și lipsa lor de înțelegere față de subiectul Holocaustului", a declarat la RFI directorul MCA. 

"Din această cauză în România, în ciuda legislației avansate care combate, aparent, antisemitismul și negaționismul, în fapt nimic nu se întâmplă pe această temă. Antisemiții și negaționiștii sunt liberi să-și exprime opiniile, iar aceste opinii nu sunt luate în seamă de cei care fac declarații politice atunci când sunt abordați pe această temă în discuțiile lor la nivel internațional", mai spune Marco Maximiliam Katz.

"Îmi pare rău că aceasta este situația, este o situație dezolantă, este o situație care contravine tuturor principiilor și eforturilor pe care România le-a făcut de-a lungul anilor pentru a fi percepută ca o țară care face ordine pe această temă"

Ministrul Daea a făcut afirmațiile la un post de televiziune, cu referire la un virus porcin. 

Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz." a declarat ministrul Daea.

"E o altă afirmaţie stupefiantă a ministrului Daea, ne-a obişnuit cu multe până acum. Părea într-un mod stupefiant că ministrul Daea este în admiraţia a ceea ce s-a întâmplat la Auschwitz. Spunea: domn’ne, este o muncă extraordinară, acolo sunt doctori, acolo este armată. Cu alte cuvinte, vă daţi seama, ce se face acolo este un lucru de un înalt profesionalism”, a declarat la RFI senatorul USR, Vlad Alexandrescu. 

"Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel” a luat la cunoștință, cu maximă îngrijorare, despre comparația trivială dintre sacrificarea porcilor bolnavi de virusul pestei și exterminarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Considerăm că domnul ministru Petre Daea are cel puțin datoria morală de a prezenta scuze și a exprima regrete", a declarat la RFI directorul Institutului Wiesel din subordinea guvernului României, Alexandru Florian.

"Scuze tardive"

Ulterior, ministrul Daea și-a cerut scuze pentru comparația făcută, pe pagina se de Facebook.


Petre Daea compară sacrificarea porcilor din cauza pestei porcine africane cu exterminarea evreilor la Auschwitz (Sursa foto: Facebook/Petre Daea)
Petre Daea compară sacrificarea porcilor din cauza pestei porcine africane cu exterminarea evreilor la Auschwitz (Sursa foto: Facebook/Petre Daea)

Petre Daea a fost acuzat de lipsă de sensibilitate

 

"Vreau să imi cer scuze public pentru cele prezentate în cadrul unei emisiuni televizate. Îmi declar respectul pentru toți membrii comunității evreiești și fac precizarea că am vrut să prezint situația deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane. În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noștri, cât și cei care gestionează această criză. Doamne ferește, nu am jignit pe nimeni în viața mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească și sper să fiu înțeles!", a scris Petre Daea.

"Vreau să atrag atenția asupra faptului că astfel de scuze se repetă din ce în ce mai mult. Ele sunt bineînțeles acceptate, dar ele sunt în acest caz tardive. Ele vin după ce oamenii își exprimă deja gândurile. Mă bucură faptul că domnul ministru a înțeles gravitatea comparațiilor sale și sunt sigur că pe viitor nu le va mai repeta", spune în replică directorul MCA. 

Nu este prima dată când un demnitar PSD face afirmații care provoacă indignarea organizațiilor evreiești din România și din străinătate.

În martie 2012, pe când era senator și purtător de cuvânt al PSD, Dan Șova a afirmat că în România nu a avut loc un Holocaust. El a fost destituit de liderul PSD de atunci, Victor Ponta, și trimis să se documenteze la Muzeul Holocaustului de la Washington.

În vara aceluiași an el a fost numit ministru al transporturilor de același Victor Ponta, devenit între timp prim ministu, ceea ce a stârnit noi proteste din partea Federației Comunităților Evreiești din România și a unor organizații evreiești internaționale.

România și-a asumat în 2004 responsabilitatea pentru moartea a 280000 - 380000 de evrei și 11000 de romi în perioada 1940 - 1944, recunoscând oficial concluziile Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România