
Politică
Pagina de istorie: Cum și-a pierdut capul Robespierre
robespierre2.jpg

Maximilien de Robespierre s-a născut într-o familie înstărită din Arras. Însă, după moartea mamei sale, starea materială a familiei de Roberspierre s-a degradat rapid. Maximilien de Robespierre a reușit să urmeze studii de Drept la Paris doar grație generozității episcopului din regiunea sa natală, care a continuat să îl protejeze și după ce a primit diploma de jurist.
Tânărul absolvent de drept a fost numit mai întâi judecător, apoi a devenit avocat. Treptat, Maximilien de Robespierre a devenit una dintre cele mai cunoscute personalități din regiunea sa natală. Ca urmare, atunci când Regele Ludovic al XVI-lea a convocat Stările Generale, Maximilien de Robespierre a fost ales deputat de Artois în Starea a Treia. Apoi, a devenit membru al Adunării Naționale.
În plan politic, Maximilien de Robespierre a devenit unul dintre liderii Clubului Iacobin, una dintre facțiunile radicale din Parlamentul francez. Iacobinii au devenit, treptat, tot mai radicali. Maximilien de Robespierre a provocat numeroase dispute între revoluționari, inclusiv ruptura cu girondinii, care au fost scoși din Guvern.
În 27 iulie 1793, Maximilien de Robespierre a preluat conducerea Comitetului Salvării Publice și a instaurat una dintre cele mai negre perioade din istoria Franței. În timpul regimului de teroare revoluționară, mii de francezi au fost ghilotinați. Printre cei care au fost decapitați astfel s-au numărat foarte mulți dintre liderii revoluționari francezi.
Regimul de teroare revoluționară l-a lăsat pe Maximilien de Robespierre fără prea mulți prieteni. De aceea, în 27 iulie 1794, el a fost arestat, iar o zi mai târziu a fost, la rândul său, decapitat. În urma sa a rămas imaginea unui lider controversat: unii îl consideră drept idealist, iar alții drept un fanatic sângeros.
Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie