Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolae Manolescu: Foarte puţini politicieni ştiu să vorbească, niciodată nu s-a vorbit mai rău ca acum

Premierul Viorica Dăncilă, în Parlament (Sursa foto: gov.ro)

"Premierul Viorica Dăncilă se comportă ca un papagal: i se pune ceva în faţă şi repetă ceea ce scrie acolo. În România nu există în prezent un discurs politic în sensul propriu al cuvântului. Asistăm la o degradare permanentă a discursului public, niciodată nu a fost mai rău ca acum". Declaraţiile au fost făcute la RFI de criticul literar Nicolae Manolescu.

În opinia lui Nicolae Manolescu, „în România nu există în momentul de faţă un discurs politic în sensul propriu al cuvântului (...). Aceşti oameni cu funcţii cât se poate de responsabile, să spun aşa, nu au nimic de spus sau nu pot să spună ceea ce ar trebui. Deci e o problemă de conţinut. Este evident de pildă că doamna prim-ministru şi nu numai ea se comportă ca un fel de papagal. I se pune ceva în faţă şi repetă, citeşte, papagaliseşte ceea ce scrie acolo”.

Criticul literar crede că „nu e obligatoriu pentru un om, chiar prim-ministru fiind, să ştie toate lucrurile la care se referă. El trebuie informat, el are o echipă, nu-i aşa? Or când tu confunzi două Capitale aflate într-o relaţie politică şi istorică foarte specială, aici întrebarea normală este de ce nu ai fost informată corect, de ce pe hârtia aceea care ţi-a fost dată s-o citeşti sau s-o înveţi pe de rost, lucrurile nu au fost scrise corect?”.

Nicolae Manolescu subliniază de asemenea că „este o problemă de limbă. Evident, oamenii ăştia nu au şcoală. Degradarea limbii române în spaţiul public, deci şi în discursul politic este un fenomen extrem de grav. Nu e vorba numai de limba politicienilor, care se află în faţă. E vorba de limba politicienilor din rândul al doilea, din rândul al treilea. E vorba de limba pe care o folosesc chiar mulţi dintre jurnalişti, mulţi dintre cei care sunt invitaţi, specialişti în diverse domenii”.

 

„N-ai voie să nu cunoşti limba literară, când eşti ministrul Învăţământului”

 

Nicolae Manolescu atrage atenţia că „nu e voie să nu cunoşti limba literară, când eşti ministrul Învăţământului şi e vorba de doi miniştri la rând, care nu ştiu limba română literară şi se laudă că vorbesc hai să zicem în dialectul, deşi nu e chiar dialect, local, fie maramureşean, fie bucovinean. E vorba aici de ignorarea unor tehnici de vorbire publică, se studiau cândva la retorică. Nu se mai face aşa ceva. Un discurs fie politic, fie de alt fel are o structură, are un început şi un sfârşit, o intrigă, o dezvoltare, cum învăţam despre povestiri, la şcoală. Deci nu se poate vorbi oricum”.

În opinia sa, „e o degradare permanentă de atunci (raportat la anii 1990-n.r.). Nu s-a vorbit niciodată atât de rău în spaţiul public şi mai ales în discursul politic, în România. Niciodată. Nu mai vorbim de trecutul mai îndepărtat. Niciodată nu s-a vorbit mai rău, asta cu certitudine”.

Nicolae Manolescu observă că „unii dintre ei se mai şi laudă că nu vorbesc limba literară (...). Tudorel Toader e moldovean şi vorbeşte mai degrabă basarabeneşte, el moaie începutul vocalelor, „ievaluare” şi toate astea. La Justiţie nu e permis aşa ceva. La Învăţământ, însă, e cu atât mai puţin permis lucrul acesta. Sunt foarte puţini miniştri actuali şi parlamentari actuali care ştiu să vorbească, să răspundă la întrebări (...). O să vă aduc aminte o vorbă a lui Călinescu. El spunea cândva: dacă cineva îţi spune „te iubesc” şi tu-i răspunzi „şapte”, e semn că Universul începe să se destrame”.

 
Nicolae Manolescu, despre discursul din spaţiul public