Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viktor Orban: România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari

Premierul ungar Viktor Orban a declarat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, printre altele, că pentru maghiari Centenarul nu reprezintă “un moment festiv”. 

"Acum o suta de ani, România a intrat în epoca modernă. (...) Înțelegem că din punctul lor de veder este un moment festiv, dar să înțeleagă și ei că pentru noi nu e așa. De 100 de ani România nu ştie ce să facă în privinţa celor peste un milion de maghiari”, a afirmat Orban."În loc să negăm realitatea, ar trebui să privim situaţia ca pe o resursă. Să privim Transilvania ca pe o resursă, să ne dorim un Ţinut Secuiesc tot mai puternic, o comunitate maghiară din ce în ce mai puternică. Acest lucru ar însemna un plus de forţă şi pentru România", a mai adăugat premierul Ungariei. 

În discursul său, Viktor Orban a făcut referire și la situația din regiune, context în care a criticat politica Uniunii Europene față de Rusia:

"Punctul meu de vedere este că UE duce o politică, şi scuzaţi expresia, primitivă faţă de Rusia, spunând că Rusia reprezintă un pericol. Pentru că, într-adevăr, în UE există ţări membre care se pot de-a dreptul simţi în pericol faţă de Rusia. Vorbim de Ţările Baltice, vorbim de Polonia, istoria şi apropierea geografică confirmă acest lucru, dar majoritatea ţărilor din UE nu resimt acest pericol, această primejdie, nici slovacii, nici cehii şi nici noi nu avem motive să credem că Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi. Deci, este foarte clar că Ţările Baltice, Polonia şi alte ţări ar beneficia de garanţii suplimentare din partea NATO, din partea UE pentru a se simţi în siguranţă, dar restul ţărilor ar trebui să beneficieze de dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Rusia. Deci, în loc de această politică primitivă faţă de Rusia, ar trebui să avem o politică mult mai specializată, mult mai bine definită cu Rusia", a spus Orban. 

Cea de-a 29 ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad se desfăşoară între 24 şi 29 iulie.Evenimentul e organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT.