Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Zbuciumata istorie a Ierusalimului

ierusalim.jpg

Image source: 
pixabay.com

În 30 iulie 1981, Knesset-ul, adică Parlamentul israelian, proclama Ierusalimul drept capitala statului israelian. Hotărârea parlamentarilor israelieni era adoptată la capătul câtorva decenii de lupte între evrei și arabi pentru acest oraș. Proclamarea Ierusalimului drept capitală stârnește și în prezent dispute: în timp ce Statele Unite ale Americii au recunoscut recent această decizie, poziția oficială a Uniunii Europene este aceea de a menține reprezentanțele diplomatice ale statelor membre la Tel Aviv.

Ierusalimul are o istorie incredibil de bogată. Este vorba de un oraș considerat sfânt de adepții a trei religii majore: iudaismul, creștinismul și islamul. Orașul are peste 850.000 de locuitori. Potrivit tradiției biblice, regele David a cucerit acest oraș de la iebusiți, în anul 1010 înainte de Christos. Orașul a devenit capitala regatului evreiesc din Antichitate. Fiul lui David, regele Solomon, a construit în Ierusalim primul Templu, care a devenit centrul religiei iudaice.

În anul 586 î.Ch., regele Babilonului, Nabucodonosor al II-lea a cucerit Ierusalimul și a deportat populația orașului în ceea ce în Biblie este numită robia babiloneană. O parte a evreilor a reușit să revină la Ierusalim abia în anul 519 î. Ch., cu permisiunea regelui persan Cyrus al II-lea, care cucerise Babilonul.

În anul 332 î. Ch., Ierusalimul a fost cucerit de Alexandru cel Mare și apoi a devenit capitala unui nou regat evreiesc independent în anul 167 î. Ch. O sută de ani mai târziu, au fost cucerit de romani.

În Ierusalim, potrivit Bibliei, au avut loc patimile și Învierea lui Isus Cristos. O vreme, Ierusalimul a devenit un oraș roman, iar în anul 638 a fost cucerit de arabi. În secolul al XI-lea, orașul a devenit capitala unui regat cruciat, apoi a trecut de mai multe ori din mâinile creștinilor în cele ale musulmanilor. Vreme de un mileniu, Ierusalimul a fost parte a califatelor arabe, apoi a Imperiului Otoman.

După Primul Război Mondial, până în 1948, Ierusalimul a devenit capitala administrației britanice a Palestinei, iar în 1949 a fost împărțit în două, între arabi și evrei.

În 1949, partea de vest a orașului a fost proclamată drept capitală a Israelului de către David Ben Gurion. Evreii au intrat în posesia Ierusalimului de Est în urma războiului din 1967.

În 30 iulie 1981, Ierusalimul a fost proclamat, din nou, capitală a Israelului, însă arabii continuă să revendice orașul. În prezent, orașul este foarte divers din punct de vedere etnic și religios și este una dintre cele mai frumoase așezări din întreaga lume.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 30 iulie 2018