Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: A debutat procesul lui Paul Manafort, fostul şef de campanie a lui Trump

paul.jpg

Fostul şef de campanie a lui Donald Trump, Paul Manafort
Fostul şef de campanie a lui Donald Trump, Paul Manafort

În SUA, a început mult așteptatul proces al fostului şef de campanie a lui Donald Trump. Paul Manafort e acuzat că a primit în mod fraudulos zeci de milioane de dolari de la companii din Ucraina. În schimbul banilor, Manafort ar fi oferit servicii de consultanţă unui partid pro-rus din Ucraina şi ar fi fost implicat și în alegerile prezidențiale din această țară. Fostul şef de campanie a lui Trump ar fi evitat să plătească taxe uriașe ascunzând banii primiți de la ucrainieni în conturi din alte țări.

Procesul lui Paul Manafort, şeful de campanie a lui Donald Trump în timpul alegerilor din 2016, ar trebui să clarifice modul în care aproximativ 30 de milioane de dolari proveniţi de la companii din Ucraina au ajuns în conturile sale bancare. Pentru această sumă uriașă, Manafort ar fi oferit servicii de consultanţă partidului pro-rus din Ucraina în anul 2014, el fiind implicat și în campania prezidenţială a lui Viktor Ianukovici. Problema a apărut în momentul în care autoritățile au sesizat că banii au fost împărțiți în zeci de conturi din afara SUA, încercându-se astfel evitarea plătirii de taxe. Conform instanței, banii au fost folosiți pentru achiziționarea mai multor proprietăți, haine și alte obiecte.

În consecință, fostul șef de campanie al lui Trump, acum în vârstă de 69 de ani, este acuzat de nu mai puțin de 18 infracțiuni, printre care și fraudă bancară. El poate primi o pedeapsă de până la 30 de ani în închisoare, dacă va fi găsit vinovat. Manafort a pledat nevinovat la toate capetele de acuzare.

În prima zi de proces, avocatul care îl reprezintă pe consultantul politic a declarat că acest caz este despre „taxe și încredere” și că Manafort a greșit când l-a considerat de încredere pe fostul său asociat, Rick Gates. „Gates a băgat mâna în borcanul cu dulciuri. Paul nu știa că Rick voia să își umple propriile buzunare”, a declarat Thomas Zenle, avocatul apărării.

Curtea de Justiție americană este de părere însă că Manafort „a mințit și s-a poziționat deasupra legii”, relatează BBC.

De menționat că procesul se bazează pe o investigaţie a comisarului special Robert Mueller, fost director FBI, şi a echipei acestuia. În pofida faptului că acest procuror special a fost însărcinat să ancheteze și suspiciunile privind amestecul Rusiei în prezidenţialele americane din 2016, problema crucială a unei posibile complicităţi între membri ai campaniei Trump şi Moscova nu urmează să fie abordată în timpul procesului lui Manafort.

Totuși, procesul care îl vizează pe fostul șef de campanie al lui Donald Trump stânjeneşte vizibil Casa Albă. Paul Manafort ”nu are nicio informaţie care să-l incrimineze pe preşedintele SUA”, a subliniat într-un interviu la CNN avocatul lui Trump, Rudy Giuliani.

Pe de altă parte, presa americană speculează asupra unui posibile grațieri a lui Manfort, dacă acesta va fi condamnat, grațiere ce ar putea fi semnată de însuși Donald Trump. Această variantă ar explica de ce fostul șef de campanie al lui Trump este singurul acuzat, din cei peste 30 vizați în acest caz, care a refuzat să încheie un acord cu justiţia, pentru a evita un proces.