Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă anunță rectificare bugetară pozitivă. “Sunt bani pentru plata integrală a salariilor și pensiilor până la sfârșitul anului"

dancila.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Viorica Dăncilă a anunțat, într-o conferință de presă susținută în această seară la Palatul Victoria, că prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă, precizând că estimarea veniturilor arată o creștere cu „6 miliarde de lei față de programarea inițială”, iar Produsul Intern Brut (PIB) din acest an este aşteptat să atingă valoarea de 945 miliarde de lei. Ordonanţa de rectificare va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august.

"Avem o rectificare pozitivă, ceea ce indică o evoluție bună a economiei (...) După primele 7 luni, estimarea veniturilor la buget a crescut cu aproape 6 miliarde de lei, față de programarea inițială (...)La prima rectificare din acest avem o sumă de peste 5 ori mai mare, în comparație cu anul trecut. ", a spus Viorica Dăncilă. În urma rectificării, sunt asigurate, integral, sumele necesare pentru acoperirea pensiilor şi salariilor pentru acest an, a mai spus premierul. Potrivit Vioricăi Dăncilă, se vor da bani în plus la: Bugetul de pensii ( 850 milioane lei), Sănătate (891 milioane lei), Educație (178 milioane lei), Autoritățile locale (1,1 miliarde lei), Transporturi (170,5 milioane lei), Interne (366,3 milioane lei), Programul RABLA( 230 milioane lei) și ANAF (278 milioane lei). De asemenea, s-au alocat 1,8 miliarde lei credite de angajament (Start Up, sprijinirea industriei cinematografice, construcția de locuințe de serviciu, creșe, unde statul asigura 50% din costuri, investiții în zone cu șomaj ridicat etc.). "Au fost ministere sau instituții unde am operat reduceri bugetare. Au avut loc acolo unde am constatat un grad scăzut al sumelor pe care le aveau la dispoziție ", a spus Viorica Dăncilă, cu precizarea că deficitul bugetar este estimat, pentru acest an, la 2,97% din PIB, sub ţinta de 3% asumată în faţa reprezentanţilor Uniunii Europene.