Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța decorează un cineast rus arestat la domiciliu la Moscova

kirill_serebrennikov_bun.jpg

Kirill Serebrennikov
Image source: 
Facebook / Kirill Serebrennikov

Regizorul și cineastul rus Kirill Serebrennikov, care se află arestat la domiciliu la Moscova pentru ”deturnare de fonduri”, a fost decorat cu titlul de Comandor al Artelor și Literelor de către guvernul francez, transmite rfi.fr.

Artistul a fost condamnat în Rusia pentru ”deturnare de fonduri”, dar susținătorii săi spun că motivele sunt exclusiv de ordin politic. Oficial Serebrennikov este acuzat că ar fi deturnat, prin intermediul unui teatru pe care îl conducea, circa 1 milion de euro din subvenții publice, o acuzație pe care el o consideră ”absurdă”.

De curând justiția din Rusia a decis să-i prelungească mandatul de arestare până la 22 august a.c. Arestarea a creat o adevărată undă de șoc în lumea artistică rusă și internațională, unde se consideră că motivațiile condamnării sunt exclusiv politice.

Ministrul francez al culturii, doamna Françoise Nyssen, care a semnat decretul de decorare, a lansat prin intermediul Radio France Internationale un apel pentru eliberarea artistului rus, dar și pentru cea a realizatorului ucrainean Oleg Sentsov, arestat sub acuzația de terorism și care se află în greva foamei de mai mult de 80 de zile.

”Am dorit ca prin acest gest simbolic să atragem atenția asupra acestui talentat artist și să ajutăm la clarificarea situației sale”, a spus doamna Françoise Nyssen.

Organizatorii festivalului Internațional de teatru de la Avignon au lansat și ei un apel public pentru eliberarea cineastului rus, în cadrul ultimei ediții a festivalului, și au programat punerea în scenă a unei piese de teatru scrisă de acesta pentru ediția din 2019 a festivalului.

În luna mai Festivalul de film de la Cannes a lansat de asemenea un mesaj de susținere a artistului rus, care din păcate, deși invitat, nu a putut participa la ultima ediție a celebrului eveniment internațional, unde  i s-a jucat filmul ”Leto”, aflat în competiție.

Serebrennikov (49 de ani) are în palmares 8 producții cinematografice, dintre care filmul ”Ziua lui Yuri” a obținut Marele Premiu al Festivalului de Film de la Varșovia și este laureat al The Europe Prize New Theatrical Realities, sponsorizat de Comisia Europeană.