Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki, începutul erei nucleare

hiroshima.jpg

Orașul Hiroshima după lansarea bombei nucleare, august 1945
Image source: 
Facebook / War History Online

Mulți istorici consideră că, din 6 august 1945, omenirea a intrat într-o nouă epocă istorică: cea nucleară. Este vorba de o epocă în care mai multe state au posibilitatea de a produce așa-numitul Holocaust nuclear, adică distrugerea în întregime a planetei și a omenirii. Evenimentul tragic care a marcat intrarea în această nouă epocă a fost primul bombardament atomic din istorie, cel de la Hiroshima.

Dimineața zilei de 6 august 1945 a fost fatală pentru sute de mii de locuitori ai orașului japonez Hiroshima. La 15 minute după ora 08.00, deasupra orașului a fost detonată prima bombă nucleară din istorie. Această bombă a făcut 300.000 de victime. Alte sute de mii de oameni au murit ulterior din cauza radiaților produse de bomba nucleară.

Bomba propriu-zisă cântărea în total patru tone, dintre care câteva zeci de kilograme erau reprezentate de uraniu 325. Americanii au numit această bombă Little Boy și a fost aruncată dintr-un bombardier B29, pilotat de colonelul Paul Tibbets, care era considerat de generalul Dwight Eisenhower drept cel mai bun pilot din Cel de-al Doilea Război Mondial. Bombardierul fusese botezat cu numele de Enola Gay, care era numele mamei colonelului Paul Tibbets.

Bomba a fost detonată în aer, iar rezultatul ei a fost un glob de foc cu diametrul de câțiva kilometri, urmat de o ciupercă nucleară. La doar 3 zile după atacul nuclear de la Hiroshima, a urmat o nouă tragedie: deasupra unui alt oraș japonez, Nagasaki, a fost aruncată o a două bombă nucleară, botezată Fat Man. La scurtă vreme, în 2 septembrie 1945, Japonia a capitulat, iar astfel s-a încheiat Cel de-al Doilea Război Mondial.

Cele două bombardamente nucleare stârnesc și azi dezbateri aprinse. Cei implicați în operațiune, inclusiv colonelul Paul Tibbets, au afirmat că aceste bombardamente au fost necesare pentru a scurta războiul și pentru a salva milioane de vieți omenești cu prețul sacrificării câtorva sute de mii. Pe de altă parte, există și istorici care consideră că, de fapt, cele două bombardamente au fost o răzbunare simbolică pentru atacul de la Pearl Harbour, în care Japonia a nimicit baza puterii americane din Oceanul Pacific. Există și un punct de consens între cele două tabere: niciodată, bombele nucleare nu ar mai trebui folosite într-o operațiune militară.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 6 august 2018