Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a renăscut Franța liberă în plină ocupație nazistă

churchill_de_gaulle1.jpg

Premierul britanic Winston Churchill și generalul Charles de Gaulle pe bulevardul Champs-Élysées din Paris, la sfârșitul războiului...
Image source: 
Facebook / public domain

În data de 7 august 1940, la Londra, prim-ministrul britanic Winston Churchill și generalul francez Charles de Gaulle semnau acordul referitor la constituirea Forțelor Franceze Libere. Ele erau formate din acei luptători francezi care răspunseseră apelului adresat Franței de către Charles de Gaulle. În mod simbolic, acordul referitor la nașterea oficială a noii armate franceze libere a fost semnat în ziua în care Germania nazistă a proclamat anexarea Alsaciei și Lorenei.

În luna iunie 1940, cea mai mare parte a Franței, inclusiv Parisul, era ocupată de trupele naziste. În aceste condiții, mareșalul Philippe Petain, un fost erou al Primului Război Mondial, și-a asumat încheierea unei păci dezastruoase cu Germania. Philippe Petain recunoștea anexarea a două provincii franceze, ocupația germană asupra celei mai mari părți a Franței și devenea șeful unui stat-marionetă, cu capitala la Vichy, compromis din start ca urmare a colaboraționismului cu naziștii și ca urmare a politicii sale antisemite. 

Însă nu toți francezii au acceptat capitularea. Șeful rezistenței a devenit generalul Charles de Gaulle, ministru al Guvernului legitim francez, care fusese trimis la Londra de către prim-ministrul Paul Reynaud pentru a negocia consolidarea alianței franco-britanice. În memoriile sale de război, Charles de Gaulle menționează că, sub amenințarea ocupației naziste, francezii erau dispuși să accepte chiar o unire cu Marea Britanie. 

Însă lovitura lui Philippe Petain a schimbat datele problemei. Charles de Gaulle a devenit simbolul luptei francezilor pentru libertate. Inițial, apelului său de a continua lupta i-au răspuns doar 7.000 de luptători francezi, câteva sute de piloți de avion și 3.700 de marinari, care dispuneau de 50 de nave de luptă. 

Eroismul lor, dovedit în confruntările cu trupele Axei, precum și curajul generalului Charles de Gaulle i-au inspirat pe francezi, iar constituirea oficială a Forțelor Franceze Libere, care aveau autonomie față de armata britanică, a dovedit întregii planete că Franța continuă să lupte pentru libertate. 

Pe teritoriul ocupat de naziști au luat ființă numeroase grupări de rezistență armată, unificate în cele din urmă sub nunele de Forțele Franceze din Interior. Mai mult, coloniile franceze din Africa Ecuatorială s-au alăturat Forțelor Franceze Libere, care și-au ales drept simbol Crucea de Lorena suprapusă peste tricolorul francez. 

Forțele Franceze Libere au început luptele cu trupele loiale trădătorilor de la Vichy, în Africa de Vest, apoi în Siria și în Liban. Victoria a aparținut Forțelor Franceze Libere, care au devenit tot mai importante datorită valoroaselor trupe coloniale. Ulterior, s-au alăturat și teritoriile franceze din Americi, precum Guadelupa, Martinica și Guyana Franceză, precum și cele din Oceania. Din 1942, și trupele loiale regimului de la Vichy s-au alăturat Forțelor Franceze Libere, care luptau în Asia cu japonezii, iar în Africa cu italienii și germanii. La campania din Italia, Forțele Franceze Libere au contribuit cu 100.000 de soldați. Înainte de invazia în Normandia, aceste forțe ajunseseră la 400.000 de soldați. Aceste trupe au fost primele care au intrat în Parisul eliberat, iar apoi tot mai mulți francezi au reluat lupta.

În anul înfrângerii Germaniei naziste, 1945, peste 1.250.000 de francezi luptau sub comanda lui Charles de Gaulle, iar Franța renăscută dovedea întregii lumi atașamentul său față de valorile libertății și ale democrației.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 7 august 2018