Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MAE: Analiza privind mutarea ambasadei la Ierusalim este gata, aspectele juridice sunt importante

melescanu.jpg

Teodor Meleșcanu
Image source: 
Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Analiza privitoare la oportunitatea mutării ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, este finalizat, iar documentul mai are nevoie doar de semnătura unui secretar de stat, a declarat marți ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Documentul va fi trimis spre dezbatere Președinției, președinților celor două camere parlamentare și primului ministru.

Teodor Meleșcanu a spus că analiza prezintă atât avantajele cât și dezavantajele mutării ambasadei . El a mai precizat  că ”un rol foarte important va fi acordat laturii juridice, în contextul Rezoluției ONU nr 478 care prevede că statele membre își stabilesc ambasadele în Israel la Tel Aviv”.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a reamintit că România este interesată într-o rezolvare unanim acceptabilă a conflictului israeliano-palestinian și susține varianta celor două state, urmând ca statutul Ierusalimului să fie stabilit în cadrul unor negocieri directe între Israel și Palestina.

Reamintim că în luna aprilie, liderul PSD Liviu Dragnea afirma în cadrul unui interviu televizat că Guvernul a adoptat  un memorandum prin care a decis să înceapă procedura de mutare efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, Guvernul au susţinut că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale”, iar președintele României nu a fost informat cu privire la acest demers.

Președintele Klaus Iohannis a caracterizat gestul drept o mare greșeală, deoarece șeful statului ar fi trebuit consultat în chestiuni de politică externă.

Președintele a spus că i-a retras încrederea premierei Viorica  Dăncilă și i-a cerut public demisia. În context, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Preledintele PNL, Ludovic Orban a depus o sesizare penală cu privire la fapte săvârșite de Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea în legătură cu dosarul mutării ambasadei, iar Parchetul General a comunicat că a început urmărirea penală in rem pentru trădare și alte fapte penale.