Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost ministru: Guvernul își blochează propriile decizii prin tăierea bugetului Președinției

Cristian Diaconescu conflict israeliano palestinian.jpg

Cristian Diaconescu comentează conflictul din Orientul Mijlociu (Foto: arhivă RFI)
Cristian Diaconescu comentează conflictul din Orientul Mijlociu (Foto: arhivă RFI)

Guvernul își blochează propriile decizii prin tăierea bugetului Administrației Prezidențiale, afirmă la RFI fostul ministru de externe și consilier prezidențial Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, administrația Prezidențială s-a consultat cu Ministerul de Externe în toate chestiunile privind politica externă, inclusiv cu privire la organizarea summitului Inițiativei celor Trei Mări. 

Administrația Prezidențială susține că activitatea va fi blocată după tăierea bugetului cu 11 milioane de lei, iar organizarea summitului de luna viitoare va fi imposibilă.

Peste 12 șefi de stat din Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, dar și sute de oameni de afaceri sunt așteptați la acest summit.

Cristian Diaconescu spune că unor guvernanți nu le pasă de interesele României în plan extern, ei fiind preocupați doar de citez ”bătălia internă de Dâmbovița”.

Interviul integral

Cristian Diaconescu: Este o practică ceva mai veche. Țin minte cum pe vremea Președintelui Băsescu, delegațiile de la Cotroceni mergeau cu avionul de linie și mașinile se stricau în intersecții pentru că guvernarea USL, la acea dată, se gândise că aceasta era cea mai bună metodă de a bloca funcționarea unei instituții. Problema de fond este că nu vorbim despre blocarea unei instituții, ci a reprezentării României. Din acest punct de vedere, se pare că nimic nu s-a schimbat. Mai este o chestiune oarecum amuzantă, dacă nu ar fi cinică. Toate acțiunile externe ale administrației prezidențiale nu sunt decise de Președinte pur și simplu. Sunt hotărâte împreună cu Ministerul Afacerilor Externe. Ceea ce Ministerul Afacerilor Externe propune ca președinția să execute în cursul unui an bugetar în ceea ce privește relațiile externe și poziționarea României, acele proiecte, întâlniri, deplasări, summit-uri, reuniuni sunt avute în vedere.

Reporter: Dar acum, administrația prezidențială vine și spune că după tăierea bugetului activitatea instituției va fi blocată.

Cristian Diaconescu: Da, este adevărat. Se întâmplă astfel de lucruri. Inconștiența, iresponsabilitatea celor care se află la putere și hotărăsc aceste măsuri sunt cât se poate de evidente. Repet, aceste acțiuni, summit-ul celor trei mări, președinția Consiliului Uniunii Europene se hotărăsc cu luni de zile înainte și se discută inclusiv în Guvern. Ceea ce face Guvernul prin lipsa de finanțare către administrativ, blochează propriile decizii. Din această perspectivă, probabil că nimănui nu-i pasă sau nu are astfel de repere, considerând că bătălia internă de Dâmbovița este mult mai importantă decât reprezentarea intereselor României. Aici nu este vorba despre persoana Președintelui Iohannis, a Președintelui Băsescu, a Președintelui Constantinescu sau Iliescu. Este vorba despre funcționarea unei instituții care este titulara politicii externe a României și care nu poate fi înlocuită de nimeni în această ipostază. Ori, din această perspectivă, dacă acest deziderat care ține de interesul național nu se înțelege la nivelul conducerii unui partid care se află vremelnic la putere, nu putem decât să fim triști.

Rep: L-am auzit, domnule Diaconescu, pe Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta spunea că cel mai probabil nu va modifica rectificarea pentru administrația prezidențială pe motiv că administrația prezidențială nu a cheltuit destui bani până acum.

Cristian Diaconescu: Este un argumnet finanțist care încearcă să acopere o decizie a unui grup de tovarăși din partidul din care domnia sa face parte. Tot văd o discuție în legătură cu o decizie politică. Nu văd ideologie din acest punct de vedere. Văd, pur și simplu, o bătaie de joc în ceea ce privește interesele României. Dacă administrația prezidențială are o problemă în acest moment cu finanțarea unor acțiuni în perioada următoare, acest lucru rezultă din neînțelegerile anterioare pe care le-a avut cu Guvernul prin Ministerul de Externe. Dacă astăzi Ministrul Finanțelor constată că acești bani nu mai sunt necesari, nu înțeleg de ce Guvernul din care face parte și Ministerul de Externe au stabilit că aceste acțiuni trebuie să se întâmple. Dacă la începutul anului bugetar se constată că sunt o serie de acțiuni de reprezentare, de organizare a unor acțiuni externe pentru președinția României, dar după aia Ministrul Finanțelor zice el că îi ajunge și că nu mai e bine să se facă aceste lucruri, ne arată destul de clar în ce țară trăim și cine ne conduce.

Rep: Există posibilitatea, domnule Diaconescu, ca executivul, după toate aceste acuzații dure, să vină și să spună că va achita el plățile pentru buna desfășurare a acelui summit din luna septembrie? Să arate astfel Guvernul că puterea este la el?

Cristian Diaconescu: Asta să o arate undeva aici, între noi, prin București și prin alte două, trei localități. Administrația prezidențială trebuie să organizeze, trebuie să lanseze invitațiile, sa anticipeze o serie de cheltuieli conform proiectului extrem de complex în ceea ce privește organizarea unui summit de aproape 12 șefi de stat sau de guvern în România. Cum ar putea să facă? Să lanseze invitațiile și să îi cheme pe acești reprezentanți de înalt nivel în România, după care să constate că nu mai are bani sau să aștepte să vadă dacă Guvernul aprobă astfel de bani. Nu așa se conduce o țară.

Rep: Cum vom fi priviți în exterior? Astfel de declarații ajung inevitabil, inclusiv la urechile liderilor care ar urma să ajungă în septembrie la acel summit invocat de Cotroceni

Cristian Diaconescu: Imaginați-vă summit-ul din Polonia, unde fiecare dintre state și-ar fi trimis reprezentanții pentru organizarea unor proiecte politice. La București ar trebui să se discute într-un forum de afaceri, niște proiecte economice, de infrastructură sau de energie. Dar revenind la Polonia, după ce s-ar fi făcut aceste pregătiri politico-diplomatice s-ar fi aflat că nu sunt banii de organizare, cum am fi privit Guvernul de la Varșovia și autoritățile de la Varșovia și statul polonez? Aici se discută de la stat la stat, pe fundalul unei astfel de dezvoltări. România nu va fi privită altfel decât cum a fost privită și până acum, un stat în care nu poți să îți pui prea mare încredere în mari proiecte regionale.