Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Relaxare între Turcia și Germania? Erdogan merge la Berlin

erdogan_2.jpg

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, merge în septembrie în Germania, în vizită de stat. Relaţiile dintre Berlin şi Ankara s-au înrăutăţit după ce parlamentul german a recunoscut genocidul împotriva armenilor comis în 1915, în perioada Imperiului Otoman.

Se știe clar că președintele Erdogan se va întâlni cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, dar încă nu e sigur că va discuta şi cu cancelarul Angela Merkel. Erdogan va fi primit de Steinmeier cu onoruri militare, după care va participa la un banchet în seara de 28 septembrie, a indicat preşedinţia de la Berlin, fără alte detalii.

Miniştrii de externe din Germania şi Turcia au promis mai devreme în acest an că vor face tot ce pot pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări, care au devenit tensionate după măsurile luate de Turcia împotriva oponenţilor lui Erdogan care au fost bănuiţi că au participat la organizarea loviturii de stat eşuate din 2016, printre cei reţinuţi aflându-se şi cetăţeni germani.

În februarie a fost eliberat un jurnalist germano-turc care fusese reţinut în Turcia pentru un an, fiind acuzat că a atentat la securitatea naţională. A fost îndeplinită, astfel, o cerere esenţială a Germaniei, care a protestat faţă de ceea ce consideră încălcarea drepturilor omului de către statul turc. Un alt cetăţean german a fost arestat în sud-estul Turciei luna trecută, fiind acuzat de  propagandă pentru militanţii turci. Să mai amintim că guvernul turc a concediat peste 150.000 de persoane angajate la stat şi a pus sub acuzare 77.000 de persoane de când a avut loc tentativa de lovitură de stat.

Cu toate acestea, prin dimensiuni, poziţie geografică şi forţă militară, ca şi prin rolul său în reducerea efectelor crizei refugiaţilor în Europa, Turcia are o importanţă strategică enormă pentru Berlin.

Membri ai comunităţii kurde din Germania intenţionează să organizeze un protest la Poarta Brandenburg din Berlin în timpul vizitei lui Erdogan, pentru a denunţa tratamentul aplicat acestei minorităţi de către statul turc.