Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boris Johnson și burqa în UK: un scandal care capătă amploare

boris_burqa.jpg

Boris Johnson burqa
Mai mujți politicieni din Partidul Conservator au cerut sancționarea lui Boris Johnson pentru islamofobie
Image source: 
https://www.fempositive.com

Fostul ministru de externe britanic, Boris Johnson, a fost criticat sever după afirmații considerate jignitoare la adresa femeilor musulmane care poartă burqa. Johnson, care este unul dintre exponenții unui Brexit dur, refuză să-și ceară scuze pentru afirmații.

Prim ministrul Theresa May, care este și lider al Partidului Conservator, precum și președintele partidului de guvernământ cu rang de ministru, Brandon Lewis, i-au cerut lui Johnson să-și ceară scuze pentru afirmații.

Într-un articol publicat în cotidianul Daily Telegraph fostul șef al diplomației britanice și primar al Londrei (2008 - 2016) a asemuit femeile musulmane care se acoperă cu văl islamic integral doar cu o fantă în dreptul ochilor cu "cutii poștale" și "tâlhari".

Unul dintre membrii musulmani de frunte ai Partidului Conservator, Lordul Sheikh, a cerut premierului May să-l expulzeze pe Johnson din grupul parlamentar al Partidului Conservator.

Fosta președintă a Partidului Conservator, Baroneasa Warsi, prima femeie membru al cabinetului britanic a cerut și ea sancțiuni disciplinare împotriva sa.

În ceea ce-l privește, fostul ministru de externe a refuzat să-și ceară scuze. El nu a intervenit direct, dar o sursă apropiată lui Johnson a spus că este ridicol ca vederile sale să fie atacate.

"Nu trebuie să cădem în capcana de a suprima dezbaterea pe chestiuni dificile. Trebuie s-o scoatem la suprafață. Dacă eșuăm în apărarea valorilor liberale, atunci nu facem decât să cedăm terenul reacționarilor și extremiștilor", a spus persoana apropiată lui Johnson într-un comunicat de presă.

Aspirant la șefie

Partidul Conservator a fost acuzat recent de islamofobie chiar de membri musulmani din interiorul partidului, dar un sondaj de opinie făcut imediat după publicarea articolului lui Johnson arată că 60% dintre britanici consideră că afirmațiile sale nu sunt rasiste și 45% consideră că el ar trebui să-și ceară scuze, față de 48% care consideră că nu ar trebui.

Theresa May și Boris JohnsonComentatorii consideră că Boris Johnson vrea să-i ia locul Theresei May (foto: Getty Images)

Comentatorii consideră însă că afirmațiile lui Johnson au o bătaie mult mai lungă. Demisionat recent din postul de ministru de externe în semn de protest față de planul premierului May pentru un acord cu Uniunea Europeană după ieșirea din UE pe 29 martie 2019, el este considerat că vizează postul de lider al Partidului Conservator și implicit cel de premier.

Johnson este considerat de mulți liderul aripii radicale a Partidului Conservator, partizan al unui Brexit dur și un posibil contracandidat la șefia partidului în caz că poziția premierului May este contestată direct.

În cazul unui scrutin pentru funcția de lider, cei doi candidați la șefie sunt aleși de deputații Conservatori, iar apoi liderul este ales prin scrutin poștal de membrii Partidului Conservator, ale căror vederi cu privire la Brexit și islam sunt în majoritate destul de apropiate de cele ale lui Johnson. 

Interesant este faptul că Johnson însuși are printre înaintașii săi musulmani. Străbunicul său patern, Ali Kemal Bey, a fost printre ultimii miniștri de interne ai Imperiului Otoman înainte de destrămarea sa și a fost asasinat în 1922 de naționaliștii turci. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ