Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


V. Voiculescu, despre protest: Oamenii care se adună acolo sunt orice altceva decât violenți

Vlad Voiculescu fost ministru coronavirus.jpg

Sursa foto: Facebook/public domain
Sursa foto: Facebook/public domain

Vlad Voiculescu, despre protestul diasporei: ”Cred că niciun guvern nu a reușit ca la mijlocul mandatului, nicio legislatură nu a reușit ca la mijlocul mandatului, să aibă atât de mulți oameni furioși care simt pur și simplu că propriul Guvern își bate joc de ei și-I face de râs în fiecare zi. (...) Oamenii care se adună acolo sunt orice altceva decât violenți”.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, nu crede că vor exista violențe la protestul diasporei de vineri, 10 august.

Vlad Voiculescu afirmă la RFI că unele canale de televiziune încearcă să acrediteze ideea că oamenii care vin la protest o să fie incitați la violență, tocmai pentru ca prezența să fie cât mai mică.

În opinia fostului ministru, oamenii care protestează de un an și jumătate încoace nu au incitat la violență. ”Oamenii care se adună acolo sunt orice altceva decât violenți”, a completat Vlad Voiculescu, precizând că astfel de informații nu reprezintă altceva decât ”o manipulare”.

”Cred că este necesar. Necesar așa cum au fost necesare toate protestele de până acum și cred că nu au fost în zadar. Necesare, din păcate. Suntem într-o situație incredibilă, cred că niciun guvern nu a reușit ca la mijlocul mandatului, nicio legislatură nu a reușit ca la mijlocul mandatului, să aibă atât de mulți oameni furioși care simt pur și simplu că propriul Guvern își bate joc de ei și-I face de râs în fiecare zi, neîngrijindu-se nici măcar de problemele unora dintre cei care i-au votat. Pare că e pur și simplu o gașcă care își vede de propriul interes, lăsând la o parte orice interes legitim al oamenilor”, spune fostul ministru Vlad Voiculescu, în prezent membru al proiectului politic Mișcarea România Împreună.

Vlad Voiculescu, despre informațiile contradictorii și controversate cu privire la protestul de vineri: ”Am văzut și eu pe facebook o parte din interviul acordat Antena 3 de acel domn descreierat, (…) am văzut că DIICOT l-a pus sub control judiciar. Cred că e o măsură potrivită pentru cineva care declară public că se așteaptă la violență și încurajează violența. Cred că autoritățile au acționat așa cum trebuie. Sigur că anumite canale de televiziune, precum cel menționat mai devreme, încearcă să acrediteze ideea că oamenii care vin la protest o să fie incitați la violență. Asta nu s-a întâmplat niciodată, de un an și jumătate încoace, nimeni nu a incitat la violență și, în general, oamenii care se adună acolo sunt orice altceva decât violenți. E partea societății căreia îi pasă de civilizație cel mai tare și civilizația nu înseamnă violență, atât timp cât oamenii aceștia vin la proteste și nu oamenii aduși acolo special ca să incite la violență, nu vom avea niciun fel de violență. Cred că e pur și simplu o manipulare.(…) Oamenii se vor aduna pe 10 august, cu sau fără voia doamnei Firea. (…) Câteva idei sunt clare: ameninți că vor fi violențe și atunci oamenii vin în număr mai mic, respectiv cei care de obicei vin cu copii, nu mai vin deloc, iar ideea că protestul s-ar putea transforma în altceva, sigur, ar putea să descurajeze unii oameni.  Nu e cazul. Evident, interesul autorităților, interesul celor două partide aflate la guvernare este ca protestul să fie cât mai nesemnificativ și să aibă tot felul de ștampile”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Întrebat cât contează numărul participanților, fostul ministru a spus: „În general acțiunea fiecăruia contează, fiecare acțiune a fiecăruia dintre noi, în fiecare zi, contează. Fiecare faptă a noastră are un impact, fie că-l vedem imediat sau nu. Iar acțiunile de protest contează întotdeauna din multe puncte de vedere. Contează pentru noi, că ne vedem unii pe alții, contează pentru guvernanți, contează pentru cei din exterior. (…) Atunci când cineva e nesimțit trebuie să faci ceea ce trebuie să faci până când nesimțitul fie va pleca, fie va deveni mai puțin nesimțit, mai simțit”, a spus Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu în dialog cu Valentin Chisoceanu