
Politică
Cazul Skripal – noi sancțiuni americane împotriva Rusiei
bio_2.jpg

”Guvernul Federaţiei Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin încălcarea legislaţiei internaţionale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetăţeni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. În consecință, administraţia de la Washington va impune sancţiuni Rusiei, care vor intra în vigoare pe 22 august.
Marea Britanie şi alte ţări occidentale din NATO şi Uniunea Europeană au atribuit Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie în orăşelul britanic Salisbury vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia. Cei doi şi-au revenit în urma atacului, dar, o femeie intoxicată în iulie cu aceeaşi substanţă a decedat.
Rusia a negat orice implicare în acest atac şi a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigaţie și a acuzat guvernul britanic de lipsă de transparenţă privind starea celor doi cetăţeni ruşi. Moscova a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancţionării Rusiei.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a catalogat drept ”revoltător” refuzul Marii Britanii de a oferi acces consular la cei doi cetăţeni ruşi otrăviți. În plus, Moscova a cerut dovezi concrete că atacul neurotoxic din Marea Britanie a avut loc. Moscova a cerut Londrei să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi.
Centrul de cercetare al armatei britanice a anunţat că nu poate demonstra că substanţa neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus a fost fabricată în Rusia. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administraţia Vladimir Putin a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective.