Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


V. Voiculescu, despre Institutul Cantacuzino: Nu poți să reiei producția de vaccinuri de pe o zi pe alta

Vlad Voiculescu îl contrazice pe ministrul Apărării cu privire la reluarea producției de vaccin la Cantacuzino: ”Venind din gura domnului ministru, mi se pare cu atât mai mult o prostie crasă. Nu poți să reiei producția de vaccinuri de pe o zi pe alta. Sunt o grămadă de autorizații de care ai nevoie.”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, îl contrazice pe actualul șef de la Apărare, Mihai Fifor, cu privire la reluarea producției de vaccin la Institutul Cantacuzino.

Vlad Voiculescu afirmă la RFI că producția nu are nicio șansă să fie reluată anul acesta, așa cum promite Mihai Fifor pentru că nici acum nu există vreo strategie în cazul institutului.

Pentru a relua producția de vaccinuri e nevoie de foarte multe autorizații, precizează Vlad Voiculescu. Degeaba sunt anunțate investiții de milioane de lei, dacă autoritățile nu știu unde ajung banii, completează fostul ministru.

După cunoștința mea nu se întâmplă nimic. Institutul Cantacuzino a fost plimbat de colo colo, a fost dl Bănicioiu de la PSD, a încercat să scape de Institutul Cantacuzino de la Ministerul Sănătății, trimițându-l la Ministerul Educației, asta după ce ani de zile, în principal sub guvernările succesive PSD, respectiv USL, Institutul Cantacuzino nu a beneficiat de investiții, Institutul Cantacuzino și-a alungat personalul de specialitate, Institutul Cantacuzino s-a degradat în mod accelerat. A avut manageri numiți politic, precum doamna automotostivuitor, doamna Drăghici, care a fost managerul Institutului o perioadă semnificativă, după care a venit domnul Tudose și a spus  ”gata ne-am săturat cu civilii. Ia să-l mutăm noi la armată”, și l-a mutat la Armată. Au fost două anunțuri, unul că vor investi, dacă țin eu minte, 20 de milioane de euro. Nu am înțeles în ce să investească, dar din ce în ce mai des vedem asta. Vedem miniștri care ies și spun sume. O să investim o sumă oarecare și oamenii zic: da, domnule, se investește, dar în ce se investește?! Există vreun plan, există vreo strategie? Institutul Cantacuzino, după știința mea, în continuare nu are niciun fel de strategie, a mai ieșit domnul Fifor, domnul ministru și a spus că vor angaja 200 de oameni. Pentru ce angajează 200 de oameni? Care este strategia? Care-I sunt produsele?”, spune Vlad Voiculescu.

Fostul ministru al Sănătății îl contrazice pe ministrul Apărării Mihai Fifor, care a declarat că producția de vaccinuri ar putea fi reluată anul acesta, instituția fiind în discuții avansate cu o serie de companii recunoscute în domeniul producției de vaccinuri.

Venind din gura domnului ministru, mi se pare cu atât mai mult o prostie crasă. Nu poți să reiei producția de vaccinuri de pe o zi pe alta. Sunt o grămadă de autorizații de care ai nevoie. E un întreg proces pentru a dezvolta vaccinuri. În plus, producția de vaccinuri nu e un lucru care se dezvoltă din nimic, ai nevoie de investiții semnificative, ai nevoie să pui un produs pe piață, ai nevoie să știi cât din produsul ăla o să vinzi. Nu există instituții care produc vaccinuri pentru o singură țară. Vrem să facem Institutul Cantacuzino, vrem să producem vaccinuri pentru toată lumea, pentru toată Europa? Avem vreun plan? Ce fel de vaccinuri? Nu sunt toate vaccinurile la fel. Nu e ca și cum produci cârnați. Nu funcționează lucrurile așa. Trebuie să ai o strategie. Până nu venim cu o strategie clară, care să fie făcută în parteneriat cu cineva de specialitate. Altfel, probabil că o să mai auzim de zeci de ori că mai e puțin și se începe producția de vaccinuri, după care, probabil, o să auzim că s-au produs 200 de vaccinuri, 2.000, 20.000, nu știm câți bani am cheltuit. (…) Pentru pierderile astea nu o să răspundă nimeni”, a precizat Vlad Voiculescu. 

 

 
Vlad Voiculescu în dialog cu Valentin Chisoceanu