
Politică
Grapini despre postarea buclucașă: Am dat o informație. Nu e punctul meu de vedere. USR strânge semnături noaptea ca hoții
m_grapini.jpg

Maria Grapini critică și campania USR de stârngere de semnături (uneori "noaptea ca hoții)" și se arată îngrijorată că la mitingul din 10 august ar putea izbunci violențe.
Ascultă AICI interviul integral:
Maria Grapini: Sunt și eu în concediu trei săptămâni. M-ați înnebunit. Toată lumea sună pentru postare. Nu e postarea mea. Dvs. nu vedeți că e postarea unui român care trăiește în străinătate?
Reporter: I-ați dat share.
M.G.: Aia e altceva! Eu cred că trebuie și cred că și presa trebuie să fiți preocupați să dați toate punctele de vedere. Că nu toți din diaspora doresc ce doresc unii. Cu violențe în stradă, cu omorât jandarmii, cu sânge pe stradă, cu răscoală.(...) Mi-am permis să dau și dau și eu un share. De acești oameni care....nu se ia presa!
Reporter: Tocmai de asta v-am sunat: să avem toate punctele de vedere. Și vă întreb de ce ați rezonat cu acea postare? De ce ați simțit nevoia să-i dați share?
M.G.: De unde știți că am rezonat?!
Rep.: Pentru că i-ați dat share.
M.G.: Păi i-am dat share să se vadă că sunt și alte puncte de vedere. Despre asta e vorba. Să se vadă că nu toată diaspora dorește acest miting care de fapt nu știu ce scop are. Avem tot dreptul să ne manifestăm în democrație dar fără violență și niște lucruri pe care le cerem. Nu sunt de acord cu ce face USR-ul. La mine pe stradă au venit să îmi ceară iscălitură și să identifice diaspora și cu acest miting. Încă o dată: eu sunt de acord cu toate manifestațiile. (...) Dar să se organizeze pe un temei. Pe cerințe clare. Dar nu puteți să îmi spuneți că toată diaspora se identifică cu mesajele acestea pe care sincer eu nu le înțeleg ca cetățean.
Rep.: Să înțeleg până la capăt. Dvs. susțineți că se încearcă o confiscare a disaporei? Politic?
M.G.: Da. Da.
Rep.: Altfel, e dreptul unor oameni să iasă în stradă...
M.G.: Pot să iasă și o sută de mii. Și 50. E dreptul omului să manifeste democratic. Fără violență. Așa cum e în toată lumea și cum românii noștri foarte de treabă care înțeleg democrația din statul ăla în care trăiesc nu-și permit să iasă o mare de oameni și să atace clădirea guvernului sau eu știu ce altceva.
Rep.: E o voce izolată care a instigat. E DIICOT-ul care s-a sesizat. Nu a demonstrat nimeni că s-ar pregăti violențe (deși, fac o paranteză, sunt violențe în țări democratice. Am văzut, din Franța până în Anglia) Dacă dvs. respectați acest miting...
M.G.: Evident că da!
Rep.: Atunci ce însemană acest certificat de prost?
M.G.: Dar nu e punctul meu de vedere, domnule! Am scris eu vreun cuvințel acolo?
Rep.: Dar l-ați sheruit. Însemană că l-ați împărtășit.
M.G.: Am dat o informație din partea unui alt cetățean care trăiește în diaspora și care a înțeles că este confiscat acest miting.
„ (...) un grup de cetățeni îmbrăcați în tricouri albe pe care scria USR îmi dădeau și mie să semnez noaptea ca hoții și dădeau la toți oamenii care nici nu vedeau ce scrie acolo să semneze”
Rep.: Cine are capacitatea să confiște? Pentru că USR nu pare un partid atât de puternic la acest moment.
M.G.: Stimate domn! Eu am fost la Galați. Noaptea. Deci era noapte. Mergeam pe faleză. Îmi termianesm și eu treaba. Și un grup de cetățeni îmbrăcați în tricouri albe pe care scria USR îmi dădeau și mie să semnez noaptea ca hoții și dădeau la toți oamenii care nici nu vedeau ce scrie acolo să semneze. Vi se pare corect?
Rep.: Mi se pare un demers democratic.
M.G.: Dar noaptea? Să-mi dai un tabel să-l semnez fără să știu ce?
Rep.: La Bruxelles cum se percep aceste lucruri?
M.G.: Ca fiind democratice. Eu am pus o întrebare în PE pe tema asta. În Franța tinerii au manifestat și au spart geamurile. Și chiar am întrebat cum definim statul de drept. Pentru că se face această nouă conexiune cu fondurile europene pe noul exercițiu finanicar. Dăm, dar există condiționalitatea stat de drept. Și am pus întrebarea cu cea instrumente măsurăm. Ca să fie în același mod verificat dacă există statul de drept. Și am dat exemplul Franței. Am spus așa: atunci când în Franța s-au spart geamurile s-a spus de către oficialii francezi că e democrație. Când în România pe celebra OUG 13 a ieșit lumea în stradă s-a spus că nu funcționează statul de drept. Sigur, sunt de acord să putem să ne manifestăm. Problema mea e că trebuie să respectăm Constituția și drepturile celorlalți cetățeni. De ce atâta violență? De ce atâta vulgaritate?
Rep.: Divizarea pe care o invocați nu e cumva provocată și de felul în care se comunică politic?
M.G.: Evident că da.
Rep.: Se discută în aceste zile despre acuzarea președintelui de trădare. Cum vă sună dvs. acest dosar?
M.G.: Sincer, a face o acuzație fără a aduce argumente este, după părerea mea, o mare greșeală. Dacă la acuzația asta se mai spunea și care e motivul...să vedem dacă se încadrează în Constituție, da. (...) Așa aș fi văzut acest miting: să vină cu o propunere. Domnule, nu vreau să dărâm guvernul. Să vină cun pachet de propuneri.
Rep.: Poate le e frică să vină într-un stat paralel. S-a împământenit și această sintagmă inventată tot de un partid politic.
M.G.: Aveți dreptate. Deci formula asta cu un stat paralel poate le zice unora domnule, până nu se clarifică lucrurile nu mă mai întorc.
Rep.: Există un stat paralel?
M.G.: Statul paralel ar însemna din punctul meu de vedere că nu funcționează din punct de vedere al statului de drept. Nu se iau deciziile așa cum spune Constituția. Prin asta înțeleg că guvernul execută, securitatea trebuie să o avem. Pentru securitate. Justiția trebuie să o avem pentru Justiție. Și nu interferează, adică nu se amestecă lucrurile astea. Protocoalele acelea au dat cumva peste cap. Pentru că se amestec. Pe mine cumva m-au înspăimântat când am auzit. Eu am fost ministru în 2013. Mie nu mi-e cerut nimeni să semnez vreun protocol. Dar înțeleg că erau de prin 2009.
Rep.: Semnate și de domnul Dragnea la Ministerul Dezvoltării.
M.G.: Da, da. Eu n-am fost de acord de exemplu când l-am auzit pe domenul Dragnea făcând acea paralelă cu guvernarea Ponta. Păi era vicepremier. Adică tu ce critici? Critici când erai vicepremier?