Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Război politic după violențele de vineri seară

protest_nou.jpg

Image source: 
RFI

Preşedintele Klaus Iohannis solicită ministrului de Interne să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi la ordinul cui.

Klaus Iohannis a condamat din nou violențele de noaptea trecută din Piața Victoriei. Totodată, șeful statului acuză Guvernul că este irațional și acționează împotriva intereselor propriilor cetățeni. Iohannis a făcut apel la membrii PSD să se delimiteze de ”conducerea nocivă care duce țara spre haos și dezordine”.

”Preşedintele României face un apel la toate forţele de ordine ca pe viitor să urmeze cu stricteţe procedurile, să nu răspundă disproporţionat şi mai ales să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor. Instituţiile statului, inclusiv Jandarmeria, au suficiente resurse şi experienţa necesare pentru a izola elementele agresive, astfel încât evenimente precum cele de seara trecută să nu se mai repete pe viitor. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Carmen Dan se dezvinovățește

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că ”nu ministrul coordonează intervențiile Jandarmeriei” și că așteaptă raportul acesteia ale cărui concluzii le va prezenta public azi. ​

”Așa cum știți, nu ministrul coordonează intervențiile Jandarmeriei. După orice intervenție se face un raport. În cursul zilei de azi o să ies și o să prezint concluziile raportului”, a spus Carmen Dan, care i-a vizitat azi la spital pe jandarmii răniți aseară.

Din concediu, premierul vrea explicații

Aflată în concediu, premierul Viorica Dăncilă a solicitat, în regim de urgență, un raport complet referitor la provocarea violențelor. Un comunicat publicat pe site-ul executivului anunță că ”Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acțiunile violente produse în București, vineri seară, desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice. Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului. În acest moment, Guvernul așteaptă ca instituțiile abilitate să desfășoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovați de acțiunile violente să fie trași la răspundere”, scrie în documentul guvernamental.

În același timp, premierul a cerut Serviciului Român de Informații un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest.

Ce spune PSD

Autorităţile trebuie să stabilească în ce măsură violenţele din Piaţa Victoriei au fost determinate de declaraţiile opoziţiei, iar președintele Iohannis să îşi ceară scuze imediat pentru afirmaţiile iresponsabile împotriva Jandarmeriei, care a acţionat legitim şi legal, transmite Partidul Social Democrat. Social-democraţii susţin că prin aceste declaraţii Iohannis ”subminează autoritatea statului şi îndeamnă la reluarea agresiunilor împotriva ordinii şi instituţiilor publice”

Partidul Social Democrat a transmis, printr-un comunicat de presă, că dezaprobă categoric actele de violenţă care au deturnat demonstraţia de vineri seară şi solicită autorităţilor să-i ancheteze de urgenţă pe cei care au incitat la violenţă şi pe cei care au comis actele de agresiune.

”Totodată, PSD solicită preşedintelui Klaus Iohannis să îşi ceară scuze imediat pentru afirmaţiile sale iresponsabile împotriva Jandarmeriei, care a acţionat legitim şi legal pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în Palatul Victoria. Este inacceptabil ca preşedintele României să facă o astfel de declaraţie prin care subminează autoritatea statului şi îndeamnă la reluarea agresiunilor împotriva ordinii şi instituţiilor publice”, se arată în comunicatul de presă.

Senatorul social-democrat Şerban Nicolae îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a făcut, vineri seară, în timpul violenţelor din Piaţa Victoriei din Bucureşti, declaraţii ”iresponsabile”, ”care ar fi putut duce la subminarea puterii de stat”.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Senat a declarat că, prin intervenţiile de vineri seară, ”Jandarmeria nu a greşit”. În opinia sa, protestul de vineri seară a fost unul ”inutil şi nejustificat”.

PNL acuză Jandarmeria

Jandarmeria că ar fi provocat protestatarii din Piaţa Victoriei, a fost o intervenţie planificată pentru a intimida cetăţenii prezenţi la miting şi pentru a le interzice dreptul la protest, acuză președintele PNL Ludovic Orban.

”Încă de la ora 17.00 jandarmii au început să provoace mulţimea, lansând lacrimogene sau substanţe iritante şi făcând manevre de provocare a mulţimii. Este clar pentru oricine a participat la miting că în mulţime au fost infiltraţi agenţi provocatori, fie din galerii, fie din zona interlopă, indivizi agresivi care fără niciun motiv au creat altercaţii cu jandarmii. Cu toate că Jandarmeria are capacitatea şi misiunea de a extrage toate elementele violente din interiorul mulţimii, Jandarmeria nu a avut nicio treabă cu aceşti provocatori şi s-a manifestat prin toate acţiunile împotriva celor paşnici, (...) nu a avut nicio treabă cu aceşti indivizi violenţi, care au fost special introduşi în mulţime pentru a crea percepţia publică că manifestaţia nu este paşnică şi că ar exista un pericol asupra Jandarmeriei”, a declarat liderul PNL Ludovic Orban.