Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu eu am dat ordine jandarmilor – ministrul de interne Carmen Dan

dan_1.jpg

Vorbim de huligani periculoşi care au atacat instituţiile statului - ministrul Carmen Dan
Vorbim de huligani periculoşi care au atacat instituţiile statului - ministrul Carmen Dan
Sursa imaginii: 
mai.gov.ro

Ministrul de interne Carmen Dan a încercat să explice modul de acțiune al jandarmilor în timpul manifestației de vineri seară, spunând că aceștia doar au răspuns la violențele din Piața Victoriei.

Jandarmii nu au greșit și chiar trebuie felicitați pentru felul în care și-au făcut datoria, a spus ministrul Carmen Dan, care nu își asumă nici o responsabilitate pentru cele petrecute. ”Invit public să iasă orice angajat al MAI care a primit vreun ordin direct de intervenţie operativă din partea mea”, a spus ministrul Carmen Dan, adăugând că ce s-a petrecut vineri seară este grav şi că nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea.

”În ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici, şi nu numai la adresa jandarmeriei şi faţă de acţiunea jandarmeriei. Jandarmii nu vor raspunde oamenilor politici, reprezintă o structură care respectă legea, dar eu am această obligaţie. Privind schimbul de informaţii MAI a colaborat cu structurile partenere în mod corect şi uzual pentru asemenea situaţii.

Că ieri (vineri – n.r.) am fost prezentă la MAI, am întrerupt ieri concediul pentru că ştiu ce înseamnă responsabilitatea acestei functii publice, dar nu înseamnă că am intervenit în coordonarea operativă. Acţiunea nu a fost o dispută între jandarmi şi cetăţenii paşnici. Cei contra cărora s-a intervenit nu au avut nimic de-a face cu diaspora. Vorbim de huligani periculoşi care au atacat instituţiile statului.

Jandarmeria are competenţe legale de a asigura siguranța cetăţenilor, de a restabili ordinea publică, daca e afectată, într-o astfel de situaţie ne-am aflat. Orice om normal care a urmărit evenimentele a putut constata că intervenția în forţă a fost justificată de provocările acelor huligani. S-a acţionat gradual pentru restabilirea ordinii”, a mai spus ministrul de interne.