Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lider USR, după violențele de vineri: S-au primit ordine din afara lanțului de comandă

protest_nou.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Dan Barna, la RFI: "Din discuțiile, cumva particulare, cu jandarmii din ziua de sâmbătă, ne arătau diverse sms-uri de dezinformare pură (...)Este clar că a fost o manipulare și un plan clar pus la punct. Au spus că s-au primit ordine din afara lanțului de comandă". Parchetul Militar le cere oamenilor răniți în violențele de vineri din Capitală sau celor care pot furniza informații importante să se prezinte la Parchet astăzi și mâine. 

Sunt așteptați pe Strada George Georgescu 2, sector 4.

Totul după ce procurorii au deschis un dosar penal cu privire la modul de intervenție a jandarmilor și la incidentele de vineri. 

Se anunță un dosar complex în condițiile în care peste 450 de oameni au fost răniți, dintre care aproximativ 100 au fost transportaţi la spital, între ei fiind şi 11 jandarmi. 

Președintele USR Dan Barna afirmă la RFI că e nevoie în acest caz inclusiv de o comisie parlamentară de anchetă pentru a lămuri cine a dat de fapt acele ordine de intervenție în forță în Piața Victoriei. 

Dan Barna susține că inclusiv unii jandarmi i-ar fi transmis sâmbătă, când a fost un protest fără nicio violență, că ar fi fost manipulați.

Liderul USR amintește că operațiunea jandarmeriei ridică numeroase suspiciuni, în condițiile în care jandarmii nu au intervenit pentru extragerea ultrașilor încă de la primele incidente, atunci când în piață erau foarte puțini oameni.

 

Interviul integral:

Dan Barna: Într-adevăr, au fost două scenarii complet diferite. Eu am participat la amândouă. Și eu și colegii mei, care suntem implicați foarte activ în inițiativa „Fără penali în funcții publice”, am anunțat că vom fi acolo pentru a da șansa românilor din diaspora să semneze și ei inițiativa, care a trecut deja de 700.000 de semnături. Vineri a fost un scenariu aproape apocaliptic. Tocmai am vorbit acum cu colegul nostru Doru Oprea, care este internat în spital cu o rană de mărimea unui pumn pe coapsa interioară. Una dintre grenade, în momentul în care s-a declanșat măcelul la ora 23:20, i-a explodat lângă picior și capul grenadei s-a înfipt în coapsa interioară, în zona inghinală. Are o rană deschisă. Va sta câteva săptămâni. Nu poate fi cusută. Lipsește o bucată de piele și de carne. Medicii au reușit să îi repare mușchiul, dar așteaptă să facă grefă pentru piele. A fost o apocalipsă programată. Noi am solicitat și USR solicită o comisie de anchetă parlamentară pentru a lămuri exact ce tip de ordine (s-au dat n.r.), cum au fost posibile. Jandarmeria a spus că a primit ordin pentru intervenție în forță. Scuzele care au rezultat după aceea din discuțiile, cumva particulare, cu jandarmii din ziua de sâmbătă, ne arătau diverse sms-uri de dezinformare pură, că au colegi paralizați, că s-au întâmplat diverse nenorociri, minciuni care au ajuns la ei sub formă de ordine. Este clar că a fost o manipulare și un plan clar pus la punct. Au spus că s-au primit ordine din afara lanțului de comandă. Mi se pare incredibil.

 

Reporter: Ce înseamnă asta?

 

D.B: Și pentru mine este un mister. Cum este posibil să intervină cineva (din afară) într-o structură militarizată, ca Jandarmeria, și să dea ordine asumate de șefi? Vineri a fost un protest de 100.000 de oameni printre care au fost 30, maximum 50 de huligani, derbedei, care au provocat și au avut acele manifestări sălbatice. Însă, ceea ce s-a întâmplat a fost că Jandarmeria, în loc să întervină cum a făcut și la protestul contra Ordonanței 13 de anul trecut, în loc să extragă acele persoane care erau foarte vizibile și foarte ușor identificabile prin manifestare, a preferat să arunce cu gaz lacrimogen, la intervale regulate, toată ziua.

 

Rep: Mai multe imagini surprinse de jurnaliști și nu numai, îi arată pe acei ultrași care au început să se bată cu jandarmii încă de pe la ora 16, iar jandarmii nu au intervenit atunci când erau foarte puțini oameni. Nu erau zeci de mii de oameni, erau câteva mii.

 

D.B: Asta ridică foarte mari semne de întrebare și asupra ordinelor și mai ales de la cine au venit. Este clar că vorbim despre ordine politice. În momentul în care s-a declanșat acel măcel de evacuare a pieței, jandarmii au urmărit pe străzile lăturalnice cetățeni perfect pașnici, în timp ce, la incendiul produs cu arborii tuya, nu a intervenit nimeni, deși erau clar 20 de derbedei care puneau mobilier pe foc. Nu a intervenit nimeni minute în șir, în condițiile în care piața fusese evacuată. Este un lucru foarte grav. Nu s-a putut interveni la 30 de derbedei, dar a fost posibil să fie urmăriți minute în șir, loviți și bătuți în diverse modalități, cetățeni complet pașnici. Am anunțat că acordăm asistență juridică gratuită victimelor care vor să depună pângeri. Este de neconceput ceea ce s-a întâmplat, comparativ cu ziua de sâmbătă, când fost același timp de manifestație și se pare că jandarmii nu au mai primit același tip de ordin. Întrebându-i, lăsau capul în jos și jenați spuneau că ieri a fost altceva. Ce înseamnă acest altceva trebuie să fie stabilit. Este o datorie a noastră. A venit o doamnă din Canada, din Ontario. Ne-a adus 54 de semnături pentru campania „Fără penali”, de la românii de acolo. Mi-a spus un lucru care m-a umplut de amărăciune, că ea a plecat din țară după mineriadă și s-a întors acum, cu speranță, cu o zi înainte, ca să participe la acest miting. Și acum se întâmplă același lucru.

 

Rep: Domnule Dan Barna, tot vineri, Jandarmeria a fost destul de bine înarmată și a folosit, inclusiv, gaz iritant. În ce condiții știți dumneavoastră că se poate folosi acest tip de gaz?

 

D.B: Este foarte clar. Gazul iritant se folosește în zone de război, în zone de război civil, în zone de conflict armat, în niciun caz într- astfel de manifestare. Pentru 30 de oameni au fost gazați 100.000 de români.

 

Rep: Mai mult, știm că acești ultrași sunt cunoscuți de jandarmi. Sunt în baza lor de date. Am văzut și alte imagini care arată niște ultrași în apropierea unor jandarmi și niciun protestatar în jurul lor. Nimic nu se întâmplă.

 

D.B: Am văzut în conferința de presă a purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei cum încercau să explice că a fost o intervenție proporțională, echilibrată. Proporțională cu ce, în condițiile în care am văzut copii și femei și vârstnici peste care s-a dat direct cu gaz lacrimogen?

 

Rep: Cum este imaginea noastră în acest moment? Am văzut că în urma violențelor a reacționat inclusiv cancelarul austriac. Acesta cerea informații după ce jurnaliștii televiziunii de stat din Austria au fost și ei agresați.

 

D.B: Este de neconceput. Așa ceva nu se întâmplă nici în teatrele de război din Orient. Întotdeauna jurnaliștii, cei care poartă o cameră pe umăr, care sunt clar acolo pentru a transmite imagini și pentru a arăta realitatea nu devin țintă ale organelor statului, care ar trebui să protejeze cetățenii. Presa internațională a început cu titlurile „cea mai săracă țară din Uniunea Europeană”, „cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană”. Am trecut din nou la colțul din care speram să ieșim. Din păcate, acest guvern, din incompetență, a reușit, într-un an și jumătate, să scoată România de pe direcția europeană, unde părea așezată și să ne ducă în această zonă de stat corupt, dezorganizat. Toate astea sunt pentru ca o persoană, Liviu Dragnea, să scape de pușcărie. De un an și jumătate, România nu se luptă pentru spitale, pentru autostrăzi sau pentru un sistem de educație mai bun. România se luptă pentru a scăpa Liviu Dragnea de închisoare după ce a furat bani de la Direcția de Protecție a Copilului.

 

Rep: Domnule Dan Barna, este clar că acum, România este împărțită în două tabere. Liderii PSD vorbesc, în aceste zile, despre dezbinare. Cine ne dezbină?

 

D.B: Liderii PSD, nu că vorbesc despre dezbinare, sunt de o inconștiență incredibilă. Ieri, toată ziua, a fost numai incitare, înainte de mitingul, din fericire, pașnic, de pe seară. A început domnul Codrin Ștefănescu. Apoi, a continuat domnul Rădulescu mitralieră cu amenințări cu călcat pe cap. Dar, să zicem, că ei sunt niște personaje exotice. Toată lumea știe că nu pot fi luate în serios. Problema mult mai tragică a fost că seara, premierul interimar, domnul Stănescu a vorbit despre un război și despre cine câștigă acest război, acesta, fiind premierul României în funcție. Mi se pare că inconștiența mesajelor transmise e tocmai pentru adâncirea acestor dezbinări. Se pare că singura soluție pentru România este ajungerea la alegeri anticiapte. Acest guvern este de o iresponsabilitate și o incompetență fără precedent. Gândiți-vă că acești oameni, dintre care mulți vorbesc greu limbă română, vor trebui să prezideze, la începutul anului viitor, comisii la Uniunea Europeană. România va avea președinția Consiliului European. Gândiți-vă cât de ridicoli vom fi. Cum putem noi, cu acest guvern, să avem președinția Consiliului?

 

Rep: Pe scurt, cum îi putem uni pe români?

 

D.B: Prin decență și implicare.