Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dumitru Buzatu: Trebuie să calmăm spiritele, un miting PSD nu ar detensiona situaţia

PSD trebuie să restabilească dialogul între partide, să încerce să dialogheze cu ONG-urile, inclusiv cu liderii informali ai manifestaţiilor de stradă, declară la RFI liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Social-democratul Dumitru Buzatu crede că „în general, ar trebui ca partidele politice să-şi schimbe comportamentul în raport cu asemenea mişcări. Este vorba de atitudinile indirecte de sprijin, care au generat în rândul manifestanţilor, în special al celor violenţi, ideea că pot să facă orice şi că nimeni nu va reacţiona. Lucrul acesta trebuie să dispară. Când spun că partidele politice trebuie să-şi schimbe atitudinea, cred că acest lucru trebuie să fie vizibil, să fie exprimat de către liderii acestor partide, să reaşezăm lupta politică în coordonatele ei reale, adică să o ducem în plan parlamentar, aşa cum este normal, să restabilim dialogul între partide, să încercăm să dialogăm cu organizaţiile nonguvernamentale, inclusiv cu liderii informali ai acestor manifestaţii”.

 

„Nu poţi să spui că tu erai un manifestant paşnic şi că te-au invadat ultraşii”

 

Întrebat dacă face o diferenţiere între manifestanţii paşnici şi ultraşii din galeriile de fotbal prezenţi la protestele de stradă de vineri, liderul PSD Vaslui a răspuns: „Toţi cei care erau acolo erau solidari. Unii dintre dânşii au degenerat, eu nu spun că toţi oamenii s-au antrenat în această bătălie, dar dacă stai împreună cu cei care aruncă pietroaie în forţele de ordine, dacă stai împreună cu aceia care evident scandează lucrurile acelea care au fost scandate acolo şi te solidarizezi cu dânşii, nu poţi să spui că tu erai un manifestant paşnic şi că te-au invadat ultraşii”.

Ar trebui să organizeze PSD un nou miting de amploare? „Vă spun părerea mea, nu ştiu ce hotărâre se va lua, dar nu cred că lucrurile acestea sunt de natură să detensioneze”, declară Dumitru Buzatu.

Întrebat dacă la Vaslui există dorinţa organizării unui miting de amploare al PSD, el a răspuns: „În funcţie de simpatiile politice, de ideile care-i animă, fiecare tabără are nemulţumiţii ei, fiecare tabără mai face şi afirmaţii din acestea, care incită, însă noi nu trebuie să dăm curs unor asemenea lucruri, trebuie să calmăm spiritele, să înţeleagă oamenii că lupta politică nu este un război veritabil, în care se lasă cu morţi şi cu răniţi”.