Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Au trecut trei zile și nu e niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat în Piața Victoriei

klaus-iohannis-presedinte.jpg

Image source: 
presidency.ro

 "România traversează o stare gravă de tulburare. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și lovituri aplicate cu exces de zel", a declarat președintele Klaus Iohannis, în această seară.

Iată principalele declarații:

- Au trecut trei zile și nu e niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat în Piața Victoriei.

- Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice, cu excepția unor instigatori. Protestele de sâmbătă și dminică au arătat adevărata față a celor care ies în stradă: cinstiți și corecți. Reprimarea brutală nu sunt acceptabile sub nicio formă. 

- Soluția aleasă este condamnabilă și nu poate fi justificată. Intervenția a fost puternic disproporționată. Mărturie stau înregistrările video din Piață. 

- Condamn la fel de ferm acțiunile celor care au atacat jandarmii. 

- Cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți indiferent cine sunt: fie ca e vorba de huligani, fie de cei care au stiu și nu au vrut să izoleze huliganii violenți.

-Nu avem nevoie de instabilitate și de o criză socială prelungită. PSD trebuie să înteleagă că actuala conducere a partidului este extrem de nocivă. Fac apel la membrii PSD să ia în serios protestele. 

- Fac apel la societatea civilă: e foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă. Acest apel nu e un apel la revoltă, ci la responsabilizare și implicare.

Cu o oră înainte de declarația președintelui Klaus Iohannis, PSD a transmis printr-un comunicat de presă că șeful statului este responsabil pentru actuala stare a societăţii, pentru că "a incitat la anarhie socială şi la timorarea autorităţii publice".

PSD îl mai acuză pe președinte de „încălcarea gravă” a atribuţiilor sale constituţionale. „Nicăieri, niciodată, un preşedinte în funcţie n-a acţionat astfel împotriva legii şi a stabilitaţii interne aşa cum face preşedintele actual al României. Klaus Werner Iohannis reprezintă un factor efectiv nociv, care întreţine conflictele şi dezbină insistent şi cu premeditare societatea românească, în dispreţul şi cu încălcarea gravă a atribuţiilor sale constituţionale. PSD cere imperativ preşedintelui Iohannis să dea dovadă de responsabilitate, să se comporte şi să acţioneze ca preşedinte al românilor, să contribuie la consolidarea drepturilor şi libertăţilor democratice, a unui veritabil stat de drept, să sprijine dezvoltarea ţării cu deplină bună credinţă şi corectitudine faţă de voinţa populară liber exprimată”, spun social-democraţii.