Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raluca Prună: Jandarmeria să spună public ce tip de gaz a folosit în Piaţa Victoriei

Dosar august Marian Raduna Rezist.jpg

Protestatar afectat de gaze lacrimogene, la mitingul din 10 august 2018 (Foto: AFP/Andrei Pungovschi)
Protestatar afectat de gaze lacrimogene, la mitingul din 10 august 2018 (Foto: AFP/Andrei Pungovschi)

Fostul ministru tehnocrat al Justiţiei Raluca Prună declară la RFI că Jandarmeria ar trebui să spună urgent ce tip de gaz a folosit în timpul violenţelor de vineri din Piaţa Victoriei, pentru că unele materiale utilizate de forţele de ordine par a fi de război.

Raluca Prună vrea unele explicaţii de la Jandarmerie, după violenţele din Piaţa Victoriei: „În afară de demisii, este din punctul meu de vedere la fel de urgent ca Jandarmeria să facă public tipul de gaz pe care l-a folosit şi ce fel de, cum să zic, materiale, care par ca nişte materiale dacă nu de război, măcar aşa, dintr-o stare de pre-război. Ar trebui să ni se spună care au fost materialele cu care au fost dotaţi jandarmii, care au intervenit în Piaţa Victoriei”.

Fostul ministru al Justiţiei precizează că „vedem din spaţiul public că cei care au fost în piaţă şi cărora li s-a dat cu gaz lacrimogen, nu ştim, noi spunem că-i lacrimogen, poate-i un altfel de gaz. De aceea, e important ca Jandarmeria să iasă şi să spună am folosit acest gaz, asta este denumirea lui, astfel încât toată lumea să aibă acces la informaţiile despre ceea ce a fost utilizat în piaţă. Sunt oameni care au ajuns la 48 de ore, ieri adică (luni, 13 august–n.r.) la spital, cu simptome neurotoxice importante”.

Raluca Prună pune la îndoială capacitatea Jandarmeriei de a face faţă unor incidente mai grave decât cele de vineri: „Mă întreb retoric, dacă nu sunt în stare să izoleze nişte provocatori, care au fost puţini faţă de numărul de oameni din piaţă, ce se întâmplă dacă de exemplu avem, nu ştiu, un risc de atentat terorist, că am văzut că au apărut şi trupe care erau special dotate în sensul ăsta. Mă întreb, ca cetăţean român, dacă nu putem izola un provocator cu mâinile goale, putem izola pe cineva care este mai dispus să facă un atac mai serios în România? Răspunsul din ceea ce văd în spaţiul public este nu, nu e în stare Jandarmeria”.

 
Raluca Prună, despre intervenţia Jandarmeriei la mitingul de vineri, 10 august 2018