Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aniversarea evenimentelor de la Charlottsville: Extrema dreaptă ridiculizată (Corespondență din Washington)

hoisie.jpg

Lozincă anti-fascistă la mitingul de la Washington
Image source: 
REUTERS/Jim Bourg via rfi.fr

La exact un an de la violențele neo-naziste din Charlottesville, grupări de extremă dreaptă au organizat la Washington un "marș al unitătii".  Încadrat strict și separat de contra-demonstranții mult mai numeroși de forțele de ordine prezente în forță, grupul naționalist a parcurs, sub huiduieli și insulte, o parte a străzii 23 și o porțiune a bulevardului Pennsylvania, sfîrșindu-și periplul deloc eroic în parcul Lafayette din inima capitalei.

După zile de frenezie mediatică și ore de așteptare încordată în zăpușeala estivală a Washington-ului, cele două tabere s-au găsit față-n față, în umbra Casei Albe. De o parte, sub stindardul "dreptei unite pentru drepturile albilor", o duzină și ceva de naționaliști obosiți, cu aer hăituit, aduși în centru din suburbiile nord-virginiene ale capitalei  într-un vagon de metrou,  sub escortă polițienească masivă. De cealaltă, despărțiți de adversarii lor de două cordoane polițienești călăre și pe jos, și de noroiul adus de ploaia care a mai răcorit spiritele încinse, sute de contra-manifestanți mobilizați de o coaliție anti-rasistă,  care mai devreme organizase trei mitinguri în puncte simbolice ale Washington-ului.

”Bună idee să aduci în țară oameni precum cei din mulțimea care ne înfrunta, oameni care, cum pun piciorul în America încep s-o atace în valorile sale fundamentale, șubrezind astfel ce ne definește ca americani. Ați crește și mai mult în ochii noștri ca marea speranța albă, domnule președinte, dacă ați rezolva și problema celor 40.000 de femei albe care, în fiecare an, cad victimă violului inter-rasial comis de negri”, a rostit unul dintre vorbitori cu un venin rasial de care organizatorul evenimentului, Jason Kessler, un dur al mișcării și veteran al tulburărilor de acum un an din Charlottesville, a ținut să se distanțeze:

”Nu sunt un naționalist alb. Sunt de acord să împart această țară cu oameni veniți din toată lumea, dar cînd aduci prea mulți deodată, nu mai e aceeași țară. Mulți albi se simt, din această cauză,  persecutați. Simt că țara în care se trezesc în 2018 e foarte diferită de cea în care se trezeau în 1960, sau '70, sau 80. Mulți identifică,  deliberat greșit,  identitarismul alb cu Klu-Klux-Klan-ul sau neo-nazismul. Există o cale de a-i ajută pe albi, dar ea nu poate fi aceea a urii, violenței sau opresiunii”.

 Dat fiind climatul general de scindare și fricțiune etnico-rasială, autoritățile locale și cele federale,  care au aprobat atît manifestarea naționalistă cît și contra-demonstrațiile, și care au experiența a peste o mie de proteste anual, s-au pregătit pentru mult mai rău.

”E minunat că n-am  înregistrat o prezență masivă a suprematiștilor, naționaliștilor albi. Ce bine ar fi dacă asta ar fi un semn că sunt în retragere, că nu-s îmboldiți de Donald Trump. Din păcate nu așa stau lucrurile. Și ploaia a speriat rasă superioară”, a considerat comicul de origine palestiniană Dean Obeidallah, țintă predilectă a publicațiilor rasiste care impinzesc universul virtual, și care au primit impuls și legitimitate nouă sub actuală Administrație.

Motivele pentru care demonstrația extremistă din acest an a fost o parodie a celei din Charlottesville rămîn în bună măsură obscure.  Ieșirea sfruntată, stridentă, excesivă de acum un an, a provocat pagube de imagine mișcării, și mulți dintre indivizii din acea gloată au avut de suferit în plan personal. E posibil să fie vorba doar de o repliere tactică, pentru că terenul politic le rămîne prielnic, într-un moment în care 55% dintre americani, și 79% dintre negri, consideră că relațiile rasiale se înrăutățesc pe zi ce trece. Președintele, care și-a petrecut încă un sfîrșit de săptămînă pe unul dintre terenurile sale de golf, s-a manifestat public cu un mesaj pe Twitter, formulat în termenii lipsiți de nuanță cu care ne-a obișnuit și în care a chemat la armonie generală.

”De la începutul mandatului său, acest președinte a dat dovadă de lipsă de curaj moral în a uni această țară. De cînd era candidat și pînă acum, am asistat la o campanie coordonată de învrăjbire rasială și etnică. Asta le-a dat un semnal celor cu ură în suflet că au un prieten la Casa Albă, lucru inacceptabil în Statele Unite”, a punctat Traci Blackmon, pastor neo-protestant în Florissant, statul Missouri.

America nouă, a muti-culturalismului și multi-etnicității ascendente, s-a ridicat încă o dată pentru a stinge focurile urii care pot oricînd reizbucni cu ferocitate.

”Da, fascismul există, dar suntem prezenți și vom rămîne puternici în iubirea de semeni. E atîta dragoste, și forță, și rezistență aici, împotriva bigotismului, împotriva fascismului”, a declamat la unul dintre mitingurile coaliției anti-rasiste activista pentru drepturi civice Harriette Winns.

 
Ascultă aici corespondența din Washington