Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană: protestele au fost pașnice

Comisia Europeana

Comisia Europeană anunță că PNRR nu a fost respins.
Comisia Europeană anunță că PNRR nu a fost respins.
Image source: 
Facebook/European Commission

Comisia Europeană reacționează, în fine, în urma evenimentelor din 10 august și spune că violența nu poate fi un răspuns în politică. Comisia spune că urmărește evenimentele din România cu îngrijorare.

Protestatarii au criticat inversarea progresului în domeniile reformei judiciare și luptei împotriva corupției”, spune executivul european într-un comunicat publicat la cinci zile după evenimente.

În contextul procesului MCV, Comisia urmărește evoluțiile cu îngrijorare și acordă o mare importanță independenței sistemului judiciar și combaterii corupției.

Protestele pașnice s-au încheiat cu violență. Violența nu poate fi niciodată o soluție în politică.”

In acest stadiu, Comisia nu vrea să mai adauge niciun cuvânt si nicio explicație celor deja spuse. A urmări cu îngrijorare, în limbajul de la Bruxelles, nu exprimă o atenție deosebită acordată cazului. „O mare îngrijorare” ar fi fost un semn că autoritățile de la București se apropie de o relație tensionată cu Bruxelles.

In paralel, Comisia Europeană a decis astăzi să protejeze statul de drept în Polonia. Ea anunță că le acordă autorităților poloneze o lună pentru a inversa legea privind Curtea Supremă, altfel cazul va fi adus în fața justiției europene.