Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controverse privind prezenţa unui procuror militar în Piaţa Victoriei

Protestatar, în faţa unui grup de jandarmi, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: RFI/Eduard Vasilică)

Parchetul Militar anunţă că la mitingul diasporei, din 10 august, din Piaţa Victoriei, nici un procuror militar nu a fost prezent, pentru a asista trupele Jandarmeriei, care au intervenit în forţă în rândul manifestanţilor. De partea ei, Jandarmeria precizează că a existat o asemenea persoană.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog este cel care a fost prezent vinerea trecută la protestul din Piaţa Victoriei, a anunţat marţi Jandarmeria Bucureşti.

Potrivit acesteia, procurorul s-a autosesizat cu privire la evenimentele din piaţă şi a fost prezent în punctul de comandă începând cu ora 17, până dimineaţă.

Jandarmeria a prezentat marţi şi un proces verbal de sesizare din oficiu, semnat de procurorul Bogdan Pîrlog. Documentul conţine antetul Parchetului Militar. În procesul verbal se arată că în mijlocul participanţilor la protest s-au aflat şi aproximativ o mie de persoane care se manifestau violent, că situaţia a degenerat la un moment dat şi că mai multe persoane au fost rănite. Concluzia documentului îi vizează pe jandarmi, putând fi vorba, precizează procurorul, de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, potrivit News.ro.

Aceste precizări vin după ce prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a declarat marţi că nici un procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor: „Vreau să vă comunic faptul că în după-amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi s-a şi răspuns, în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din centrul de comandă mobilă înaintat excede competenţelor profesionale şi deontologiei profesionale (...). Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost nici un procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă”.

De asemenea, întrebat dacă din punct de vedere legal, la intervenţie ar fi trebuit să fie prezent un procuror militar, Ionel Corbu a răspuns: "Sub nici o formă".

De partea ei, Jandarmeria Capitalei spune că „în data de 10 august, în Piaţa Victoriei, pe timpul asigurării şi restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pîrlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, fiind prezent în intervalul orar 17.00-04.00, atât în punctul de comandă înaintat, cât şi în zona dispozitivelor, alături de reprezentanţii Jandarmeriei, Poliţiei şi autorităţilor publice centrale şi locale”.