Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac terorist la Londra: cetățean britanic de 29 de ani anchetat

suspect.jpg

Suspect de atac terorist la Westminster
Poliția a arestat un cetățean britanic de 29 de ani, suspectat de atac terorist
Image source: 
Sky News

Poliția britanică anchetează un bărbat de 29 de ani, suspectat de atac terorist în Piața Westminster de la Londra, el intrând cu o mașină în mai mulți cicliști și pietoni. Nimeni nu a fost ucis și două persoane au fost spitalizate în urma atacului. 

ACTUALIZARE: Poliția l-a numit pe Salih Khater, un cetățean britanic emigrat din Sudan drept suspect de pregătirea unui atac cu caracter terorist, marți în Piața Westminister de la Londra. Khater a fost student la Universitatea Coventry din septembrie 2017 până în mai 2018. 

Salih KhaterSalih Khater este cetățean britanic de origine sudaneză (Facebook)

În presa britanică au apărut fotografii ale suspectului imediat după arestarea sa de către poliție când atomobilul Ford Fiesta argintiu la al cărui volan se afla s-a izbit de barierele de securitate care înconjoară de mai mulți ani Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic. 

În imagini poate fi văzut un bărbat de culoare, despre care poliția spune că este cetățean britanic, că e deținut într-o secție de poliție din sudul Londrei și că refuză să coopereze cu ancheta.

Potrivit poliției, suspectul nu era cunoscut de servicul intern de securitate MI5 sau de poliția anti-teroristă.

Atacul s-a petrecut marți la ora 7:30 dimineața când mașina condusă de suspect și în care nu se mai afla nimeni a intrat cu viteză de circa 60 km/oră într-un grup de mai mulți cicliști și pietoni, intrând pe o insulă de trafic și apoi izbindu-se de blindajele metalice care protejează clădirea parlamentului de atentate teroriste. 

Două persoane sunt încă internate în spital cu răni grave, dar care nu le pun viața în pericol. 

Poliția nu a dezvăluit identitatea suspectului, dar a dat publicității mișcările automobilului folosit în atentatul terorist, spunând că acesta a călătorit de la Birmingham, al doilea oraș britanic ca mărime, situat la 200 km nord vest la Londra, și s-a aflat pe parcursul nopții în centrul capitalei.

Suspectul poate fi ținut în detenție timp de maximum 14 zile de către poliție după care trebuie fie trimis în judecată, fie eliberat.

Simbol al democrației

Presupusul atentat terorist a avut loc într-unul dintre cele mai simbolice locuri din Londra - sediul parlamentului britanic, cea mai reprezentativă instituție democratică a țării. 

Circulație suspendată la WestminsterAtacul a avut loc la doar câțiva pași de clădirea parlamentului (foto: Petru CLEJ)

Aici a avut loc pe 22 martie 2017 un atentat terorist islamist, în care un alt cetățean britanic, Khalid Masood, a intrat cu viteză la volanul unei mașini pe podul Westminster ucigând patru persoane între care românca Andreea Cristea, după care a înjunghiat mortal un polițist în curtea parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal la rândul său de forțele de securitate.

"Pentru a doua oară în tot atâția ani, casa democrației noastre, care este un simbol puternic al valorilor noastre prețioase de toleranță și libertate, a fost martor la scene teribile la doar câțiva metri de poarta sa", a declarat într-un comunicat premierul Theresa May, dezvăluind în același timp că în prezent se desfășoară 676 de anchete asupra unor posibile acte de terorism.

Nivelul actual de alertă împotriva atentatelor teroriste în Marea Britanie este SEVER, al doilea nivel pe scara gravității.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ