Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raed Arafat oferă explicaţii, după ce a fost acuzat că ţine partea Jandarmeriei

Raed Arafat exercitii situatii urgenta.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: Facebook/Raed Arafat)

Explicaţii suplimentare de la Raed Arafat, după un comunicat al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), privind gazele lacrimogene folosite de jandarmi la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei.

Şeful DSU respinge acuzaţiile conform cărora instituţia ar ţine partea Jandarmeriei şi că Departamentul ar fi dat un comunicat politic.

"Am dat acest comunicat, mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome, solicitând a fi consultate şi să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează că pacient, este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. Însă controalele de rutină nu sunt necesare, iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele, analizele de sânge nu au ce demonstra, mai ales la o diferenţă de cinci zile, având în vedere că acest comunicat s-a emis ieri, 15 august, când numărul persoanelor care veneau pentru consult a început să crească, nefiind necesară însă internarea a niciuneia dintre ele", explică Raed Arafat.

Anterior, DSU a afirmat că gazele lacrimogene folosite de jandarmi în Piaţa Victoriei respectă normele europene şi internaţionale. Instituţia a făcut această precizare după ce s-a consultat cu producătorii substanţelor respective.

Departamentul subliniază că efectele gazelor sunt de scurtă durată. Asta după ce mulţi manifestanţi au mers la medic chiar şi la patru zile după violenţele din faţa Guvernului.