Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA sancționează firme din Rusia, China şi Singapore pentru colaborarea cu Coreea de Nord

steven_mnuchin_secretarul_trezoreriei_statelor_unite_la_washington_pe_14_februarie_2017.jpg

Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Washington, 14 februarie 2017
Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei Statelor Unite
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

SUA au impus sancţiuni asupra unei agenţii de gestionare a unui port din Rusia şi asupra unor firme din China şi Singapore pentru că au colaborat cu navele nord-coreene şi au vândut alcool şi tutun către Phenian, încălcând astfel sancţiunile impuse de SUA asupra Nordului cu scopul stopării programului nuclear nord-coreean de înarmare, scrie Reuters.

Trezoreria SUA a precizat într-un comunicat că firma chineză Dalian Sun Moon Star International Logistics şi firma afiliată din Singapore, SINMSMS, au câştigat peste un miliard de dolari pe an din exportul de alcool şi tutun către Coreea de Nord.

De asemenea, Trezoreria a sancţionat şi compania rusă Profinet Pte şi pe directorul său general, Vasili Aleksandrovich Kolchanov, pentru că au furnizat servicii portuare de cel puţin şase ori către nave nord-coreene.

Kolchanov a fost implicat direct în afacerile cu Nordul şi a interacţionat direct cu reprezentanţii Coreei de Nord în Rusia, conform Trezoreriei.

Tacticile pe care aceste entităţi cu sediul în China, Singapore şi Rusia le folosesc pentru a încerca să scape de sancţiuni sunt interzise în legea americană iar toate zonele industriei au responsabilitatea să respecte legea sau se vor expune unor riscuri serioase”, a informat Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

Gao Ye, reprezentantul legal al firmei Dalian Sun Moon Star International Logistics Trading a declarat pentru presă că situația este încă neclară, pentru că firma pe care o reprezintă nu a primit încă o înștiințare oficială.

Agenția națională chineză de presă Xinhua notează că Statele Unite ar trebui să atenueze sancțiunile dacă vrea cu adevărat o pace durabilă în peninsula coreeană.