Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă le scrie lui Juncker şi Timmermans despre violenţele din Piaţa Victoriei

premier_viorica_dancila_juncker_timmermans_violente.jpg

Frans Timmermans, Viorica Dăncilă şi Jean-Claude Juncker
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României (arhivă)

Premierul Viorica Dăncilă le-a trimis o scrisoare preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene. Şefa Guvernului le-a spus lui Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans că jandarmii au acţionat legal la protestul diasporei din 10 august, din Piaţa Victoriei.

Viorica Dăncilă consideră că evenimentele de vinerea trecută au reprezentat o încercare de înlăturare pe cale violentă a unui Guvern legitim: ”S-au făcut auzite voci ale liderilor politici, care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituţiilor statului, forţelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetăţenii faţă de agresiuni şi acţiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui Guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”.

Ea îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a ignorat funcţia constituţională de mediator în societate şi că ”a găsit momentul să aducă acuze Guvernului şi să facă un apel la continuarea protestelor”.

Informaţia privind existenţa acestei scrisori a fost publicată de jurnalistul Ovidiu Vanghele, de la Centrul de Investigaţii Media.