Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia ripostează față de ultimele sancțiuni anunțate de SUA

kremlin.jpg

Palatul Kremlin, Moscova
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul de Externe al Rusiei a comunicat că noile sancţiuni impuse de SUA contra unei firme ruse pentru că a colaborat cu Coreea de Nord vor submina procesul de pace din peninsula coreeană, scrie Reuters.

Ministerul a precizat, într-un comunicat, că Washingtonul „nu ştie” că „presiunea mare” pusă pe Phenian „este plină de pericole”.

„Tacticile distructive ale SUA, urmărite fără să se respecte Consiliul de Securitate al ONU, pot doar să submineze progresul făcut recent privind pacea”, se arată în comunicat.

Trezoreria din SUA a sancţionat miercuri compania rusă Profinet Pte şi pe directorul său general, Vasili Aleksandrovich Kolchanov, pentru că au furnizat servicii portuare de cel puţin şase ori către nave nord-coreene. Kolchanov a fost implicat direct în afacerile cu Nordul şi a interacţionat direct cu reprezentanţii Coreei de Nord în Rusia, conform Trezoreriei.

„Tacticile pe care aceste entităţi cu sediul în China, Singapore şi Rusia le folosesc pentru a încerca să scape de sancţiuni sunt interzise în legea americană iar toate zonele industriei au responsabilitatea să respecte legea sau se vor expune unor riscuri serioase”, a informat Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

Pe de altă parte, oficiali ruși au reacționat după ce vinerea trecută Washingtonul anunțase că va impune noi sancţiuni antiruse peste câteva săptămâni, după ce a stabilit că Moscova este responsabilă de atacul neurotoxic din Marea Britanie.

”Rusia va continua diminuarea investiţiilor în active financiare din Statele Unite, ca reacţie la noile sancţiuni impuse de Administraţia Donald Trump, dar nu intenţionează închiderea companiilor americane de pe teritoriul rus”, declara duminica trecută Anton Siluanov, ministrul rus de Finanţe, citat de RIA Novosti şi Reuters.

Moscova va investi mai mult în active financiare în ruble sau euro, a precizat ministrul rus de Finanţe. "Treptat, aceste măsuri vor avea impact negativ asupra investitorilor americani. Dar în acest moment nu plănuim noi măsuri de limitare, de genul închiderii companiilor McDonalds. Cetăţenii noştri lucrează în aceste firme, aceste firme plătesc impozite la bugetul ţării noastre", a spus el.

La rândul său premierul Dmitri Medvedev a avertizat că Rusia va considera orice acţiune a SUA de limitare a activităţilor băncilor ruse drept "declaraţie de război economic".