Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD cere anchetarea lui Iohannis pentru declarațiile referitoare la protestul din 10 august

PSD vrea investigarea declarațiilor președintelui Klaus Iohannis în legătură cu violențele din Piața Victoriei. Liderul europarlamentarilor PSD Dan Nica cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru declaraţiile șefului statului referitoare la proteste. Nica susține că președintele a făcut acuzaţii dure la adresa Jandarmeriei, fără să aibă dovezi.

ACTUALIZARE: Senatorul PSD Mihai Fifor, ministrul apărării naţionale, susţine ''cu tărie'' propunerea colegului său de partid, eurodeputatul Dan Nica, de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august, precizând că acesta a fost ameninţat cu moartea pentru demersul său.

.....................................................................

Europarlamentarul PSD susţine că şeful statului nu este interesat de stingerea conflictelor din societate, ci vrea escaldarea lor pentru câştiguri electorale.

„S-au depăşit nişte limite democratice în acest război politic şi este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică”, a susţinut europarlamentarul Dan Nica.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea luni, ca reacţie după mitingul soldat cu violenţe din 10 august, din Piaţa Victoriei, că România traversează o stare de tulburare din cauza protestelor violente, apreciind că atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă şi cu lovituri aplicate cu exces de zel.

Iohannis a mai afirmat că un protest legitim a degenerat în violenţă de stradă şi s-a întrebat dacă nu cumva cei care doresc îngenuncherea justiţiei au creat doar o diversiune pentru a construi o tensiune falsă în societate.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

Parchetul General a anunţat vineri seară că în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei au fost depuse 238 de plângeri, fiind făcute 106 audieri.