Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carmen Dan, în Comisia de Apărare: Zece jandarmi, posibili autori ai unor fapte penale

Ministrul de Interne, Carmen Dan şi şeful DSU, Raed Arafat, au participat la şedinţa de marţi a Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor. Cei doi au oferit lămuriri după violenţele din 10 august, din Piaţa Victoriei.

ACTUALIZARE 4: Opoziţia a criticat marţi modul în care s-a desfăşurat audierea ministrului de Interne, Carmen Dan. Deputatul PNL Victor Paul Dobre: "Principalul aspect pentru care noi am solicitat audierea ministrului de Interne a fost clarificarea a două probleme esenţiale în legătură cu evenimentele din 10 august: cine a decis intervenţia în forţă a Jandarmeriei şi de ce această intervenţie a fost la un nivel cum nu s-a mai întâmplat de câteva zeci de ani în România. Din păcate, de-a lungul întregii discuţii, în jurul acestei teme se pare că astăzi aici nu a fost prezent un singur personaj, respectiv prefectul Capitalei, care este cel care a decis, aşa cum ne-au explicat doamna ministru şi alţi colegi din conducerea ministerului, care a decis singur, consultându-se şi cu comandantului de dispozitiv. Deci acest lucru ni s-a spus. Din păcate, nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele, nivelul intervenţiei, de ce s-a decis la ora 20.00 şi s-a intervenit la 23.00 şi aşa mai departe".

 

ACTUALIZARE 3: Ministrul Carmen Dan a susţinut după audierea în Comisia de Apărare că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, pe 10 august şi că a aflat despre ordinul privind intervenţia în forţă a jandarmilor după ce acesta a fost semnat: "În jurul prânzului am ajuns la minister şi am primit informări pe tot parcursul zilei. Nu am discutat cu doamna prefect în ziua de 10 august. Am primit informaţia pe fluxul informaţional, după ce s-a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice".

 

ACTUALIZARE 2: Ministrul de Interne, Carmen Dan, precizează că până în prezent au fost identificate şase situaţii cu zece jandarmi care ar fi comis fapte penale la mitingul din 10 august: "Ancheta internă a Jandarmeriei continuă (...). Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care zece jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe".

 

ACTUALIZARE 1: Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, despre decesul bărbatului din Turnu Măgurele, care a participat la protestul din 10 august și a murit în noaptea de 19 spre 20 august, la Spitalul din Alexandria: "​Cel mai probabil, a fost un episod medical separat, care nu are corelare cu ceea ce a fost pe 10 august".

 

Ministrul Carmen Dan declară că a stat în biroul său din minister în timpul mitingului din 10 august şi precizează că iniţial, şi-a luat informaţiile din presă: “Iniţial, mi-am luat informaţiile de pe tv (...). Am analizat tot ce s-a vehiculat în media şi aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul şi am venit la sediul ministerului. Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată. Am plecat în jurul orei 03.00 din minister, când colegii mei finalizaseră misiunea. Aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi internaţi în spital şi mi s-a părut firesc ca eu să iau informaţii de la ei. Nu a fost o şedinţă operativă, a fost o şedinţă de informare, ocazie cu care eu am cerut un prim raport a doua zi”.

Ministrul de Interne spune că nu a venit în Parlament în baza unei invitaţii oficiale: “Noi nu am venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale. Noi am venit în ideea că poate astăzi vom avea cvorum şi noi vă vom putea expune aspectele pe care le consideraţi relevante. Eu nu am nici o rezervă ca ulterior, dacă decideţi, să solicitaţi şi prezenţa prefectului Capitalei (...). Bineînţeles că pentru a da cât mai multe amănunte, intrăm în raport, dar eu precizez că nu răspund la întrebările tehnice, pentru că nu ministrul le-a coordonat. Aţi făcut referire la intervenţia deosebit de agresivă a jandarmilor. Mult mai multe lămuriri va aduce comandatul operaţiunii, însă eu am precizat că la nivelul MAI e deja o anchetă internă. Poate că o să ajungem să vorbim şi despre gradul de agresivitate al celor care au forţat intrarea în Guvern şi care au pus o presiune constantă pe jandarmi. Eu sper să ajungem şi în acel punct. Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care jandarmi au fost posibili autori ai unor fapte de natură penală”.

Cererea PNL de a o invita pe Carmen Dan la Comisia de Apărare a fost făcută săptămâna trecută, dar şedinţa de atunci nu a putut avea loc, din lipsă de cvorum.