Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful DIICOT la RFI: Nicio sesizare privind presupusa tentativă de asasinat. Liviu Dragnea, afirmații vagi

DIICOT nu a avut nicio anchetă deschisă cu privire la o presupusă tentativă de  asasinat la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea. Precizarea a fostă făcută pentru RFI de șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, după ce Liviu Dragnea a spus că anul trecut a existat o tentativă de ucidere a sa.

Procurorul-șef Felix Bănilă anunță la RFI că instituția pe care o conduce nu se va autosesiza în acest caz. Declarațiile făcute de al treilea om în stat la Antena 3 au fost prea vagi, precizează Felix Bănilă:

Felix Bănilă: Vă pot spune din ce am verificat până acum că nu am avut…se pare că nu am avut nicio sesizare în sensul acesta. La prima vedere vă pot spune că nu am avut așa ceva și v-aș recomanda să vă interesați și la Parchetul de pe lângă Tribunalul București pentru că omorul nu e de competența noastră. (…)

Rep.: Sigur, dar tehnic vorbind, într-un caz în care  vorbim de asasini plătiți, crimă organizată…

F.B.: (…) Omorul ar fi de competența noastră doar în condițiile în care e comis de un grup infracțional organizat. (…) Adică un grup de o anumită structură. Ori din ceea ce a declarat președintele Camerei Deputaților la Antena3 nu a oferit suficiente elemente pentru a caracteriza grupul celor patru la care se referee ca fiind unul structurat, organizat, în sensul prevăzut de Codul Penal. Plus că dânsul a mai făcut o afirmație în sensul că s-a cercetat această faptă. N-a spus altceva. A fost o chestie extrem de….

Rep.: Vagă?

F.B.: Da. Da. 

Rep.: Aveți în vedere o posibilă autosesizare?

F.M.: La momentul acesta nu avem suficiente elemente. Ciudat este pentru mine și colegii mei de ce nu s-a adresat nouă. Și ne oprește și afirmația că s-ar fi cercetat o astfel de faptă.

După declarațiile liderului PSD în legătură cu o presupusă tentativă de asasinat au reacționat mai multe instituții. Serviciul Român de Informații spune că nu a fost sesizat oficial de Liviu Dragnea în această privință. SRI mai precizează că nu are atribuții legale privind paza și protecția demnitarilor români. Și Parchetul General a transmis pentru Digi 24 că nu există nuiciun dosar penal privind o astfel de infracțiune.