Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Korodi: Intervenţia Jandarmeriei, disproporţionată. Nu se pune problema suspendării lui Iohannis

Acces institutii stat certificat verde primarie Miercurea Ciuc.jpg

Attila Korodi a reorganizat activitatea Primăriei din Miercurea Ciuc (Foto: arhivă RFI)
Attila Korodi a reorganizat activitatea Primăriei din Miercurea Ciuc (Foto: arhivă RFI)

Nimeni nu şi-a asumat răspunderea pentru anumite proceduri greşite ale Jandarmeriei la protestele din 10 august din Piaţa Victoriei, declară la RFI liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi.

În opinia lui Attila Korodi, intervenţia Jandarmeriei din 10 august a fost „disproporţionată, desigur, din ce s-a văzut la televizor şi ce a apărut în presă (...). Lucrurile acestea trebuie clarificate cât mai repede”.

Se impun unele demisii, după violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei? Liderul UDMR observă că „sunt câteva contradicţii în declaraţii. N-am văzut în afară de scuzele de rigoare, asumări de răspundere pentru anumite proceduri greşite ale Jandarmeriei. Dacă ar trebui să fie sau nu demisii? Eu cred că cel mai bine este, pentru că la ora actuală societatea e foarte divizată pe această temă, ca verificările începute de Procuratura Generală să se termine cât mai devreme şi atunci să fie nişte decizii foarte clare”.

Ar trebui suspendat preşedintele Klaus Iohannis, pentru declaraţiile făcute după violenţele din 10 august? Attila Korodi crede că „preşedintele Iohannis ar trebui să-şi asume, mai ales în situaţiile acestea foarte conflictuale, rolul de mediator (...). Preşedintele României dacă a greşit sau nu în ziua respectivă, prin declaraţiile pe care le-a făcut? Greu de zis că a greşit. N-a greşit şi n-a ieşit din rolul constituţional pe care-l are. Deci suspendarea... nici nu se poate pune vorba, dar un lucru este clar: preşedintele României ar trebui să-şi asume un rol mult mai important de mediator, pentru că dacă lucrurile acestea nu se întâmplă, poziţionările exagerate bazate pe o împărţire a societăţii româneşti vor fi din ce în ce mai puternice şi asta nu va aduce nicicum beneficii României”.