Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul Laburist în criză din cauza acuzațiilor de antisemitism

palestine_demo_corbyn.jpg

Jeremy Corbyn la o demonstrație anti-Israel și pro-palestiniană
Jeremy Corbyn este un suporter al cauzei palestiniene și un critic al Israelului
Sursa imaginii: 
http://www.spiked-online.com

Partidul Laburist din Marea Britanie este în criză datorită acuzațiilor de antisemitism la adresa liderului său, Jeremy Corbyn. Liderul opoziției a refuzat în repetate rânduri să-și ceară scuze pentru afirmații considerate ofensatoare de evreii din Marea Britanie.

Cel mai recent episod în această dispută care escaladează permanent se leagă de o afirmație făcută de Corbyn în urmă cu cinci ani și scoasă la iveală săptămâna trecută de un cotidian londonez în care acesta îi acuza pe sioniști că nu au simțul englezesc al ironiei. 

Corbyn și-a apărat aceste afirmații făcute la o întâlnire organizată de palestinieni spunând că a folosit termenul de sionist ca unul strict politic și nu ca un eufemism pentru evrei. 

Liderul Laburist, cel mai de stânga al partidului din ultimii 40 de ani, este cunoscut ca un critic sever al politicilor guvernului israelian și un susținător de lungă durată al cauzei palestiniene. 

Ultimele sale luări de poziție au provocat îngrijorare în propriul partid, unde mai mulți deputați au spus că nu se mai simt bineveniți, iar una dintre veteranele Laburiste, Margaret Hodge, i-a spus lui Corbyn în față că este antisemit. 

În rândurile moderaților din partid se vorbește tot mai mult de o posibilă sciziune, în cazul în care Corbyn continuă pe această linie, iar conferința anuală a Laburiștilor de luna viitoare ar putea constitui un moment decisiv în acest sens.

Poziție pro-palestiniană

În ultimele săptămâni au apărut mai multe înregistrări video și fotografii care-l înfățișează pe Corbyn împreună cu conducători palestinieni.

Corbyn la Tunis în 2014Corbyn la o ceremonie cu lideri palestinieni la Tunis în 2014 (foto: Ambasada Palestiniană la Tunis) 

Cea mai criticată acțiune a fost depunerea de flori împreună cu lideri palestinieni la Tunis în 2014, cu un an înaintea alegerii sale în fruntea Partidului Laburist, în apropierea mormintelor a patru teroriști palestinieni responsabili de atentatul de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 când 11 sportivi israelieni au fost asasinați. 

Corbyn s-a distanțat de acea acțiune într-un mod devenit caracteristic lui, spunând că a fost prezent, dar nu a fost implicat.

El a calificat ani de-a rândul organizațiile Hamas și Hezbollah, considerate teroriste de Uniunea Europeană și Statele Unite și care au ca scop distrugerea statului Israel, drept "prietenii noștri", înainte să renunțe la această apreciere.

Organizațiile evreiești din Marea Britanie îl acuză pe Corbyn și pe sprijinitorii săi radicali de stânga că folosesc termenul de sionism ca un paravan pentru antisemitism.

La alegerile parlamentare din 2017 mai puțin de 20% dintre evreii britanici au votat pentru Partidul Laburist, un procent de două ori mai mic decât scorul său pe ansamblu, iar acum Partidul Conservator condus de premierul Theresa May încearcă să profite.

Vice-președinta Partidului Conservator, Helen Grant, a cerut organismului independent care monitorizează standardele parlamentare să analizeze declarațiile lui Corbyn, susținând că ele compromit prestigiul parlamentului.

Și ca tacâmul să fie complet, Corbyn a primit sprijin și din partea lui Nick Griffin, fostul lider al Partidului Național Britanic (BNP) de extremă dreaptă, care a acuzat mass media "sionistă" de oferire de "pilule ale adevărului" activiștilor Laburiști. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ