Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste de amploare la Chișinău: ”Noi nu cedăm”

poza_edi.jpg

Mii de oameni protestează împotriva guvernării la Chișinău
Image source: 
RFI Romania

Câteva zeci de mii de oameni protestează în centrul Chișinăului. Sunt organizate concomitent două acțiuni de protest. Cei mai mulți au venit la mitingul diasporei care a început la ora 14.00, manifestație organizată de Mișcarea de Rezistență Națională Acum din care fac parte forțele pro-europene, Partidul Platforma Demnitate și Adevăra, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat din Moldova.

UPDATE: Între timp, manifestația organizată de Partidul lui Șor s-a încheiat în Piața Marii Adunări Naționale. Până la această oră nu au fost înregistrate incidente.

UPDATE: Participanții la manifestația Mișcării de Rezistență ACUM au mărșăluit în centrul orașului. Au ajuns în fața Parlamentului, Serviciului de Informații și Securitate, Ambasadei Federației Ruse, Centrului Național Anticorupție și au tot scandat “Jos Mafia”, “Rușine”, “Jos dictatura”. “Jos mafia”, “Rușine”, “Noi nu cedăm”, “Jos dictatura”, “Diaspora e cu noi” scandează mulțimea și la această oră la protestul diasporei de la Chișinău. Mulți protestatari sunt deciși să rămână peste noapte în centrul capitalei, iar mâine să marcheze aici Ziua Independenței R.Moldova.

De cealaltă parte, mulți oameni, în special din sate, au venit la un miting neanunțat. Se pare că în spatele manifestație ar fi democrații și Partidul lui Șor, formațiune condusă de Ilan Șor, primarul orașului Orhei, condamnat în dosarul fraudei bancare.

 

Potrivit organizatorilor manifestației diasporei, în piață au fost aduși oameni dubioși astfel ca riscul de provocări și tensiuni a crescut. ”Vă rugăm să dați dovadă de calm și să filmați orice fel de acțiuni care vă par suspecte. Acțiunile violete sunt inadmisibile. Vă rugăm să urmați instrucțiunile liderilor, moderatorilor protestelor. Vrem un protest pașnic”.

„Noi am venit aici să ne luăm țara înapoi, libertatea, democrația. O să improvizăm o scenă în fața monumentului lui ”Ștefan cel Mare și Sfânt”. Trebuie să fim înțelepți, să nu ne lăsăm provocați, este spectacolul lui Plahotniuc”,susține Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Participanții la manifestația opoziției scandează ”Jos disctatura”, ”Jos Mafia”, ”Plahotniuc la Pușcărie”, ”Noi suntem poporul”, ”Diaspora e cu noi, vrem țara înapoi”.

Oamenii la mitingul diasporei s-au adunat în fața monumentului lui Ștefan cel Mare, lângă Piața Marii Adunări Naționale, întrucât piața este ocupată de cealaltă tabără. Aici, în PNAM, oamenii dansează, mănâncă frigărui și se distrează.

De dimineață, în Piața Marii Adunări Naționale au fost instalate corturi, oamenii au fost aduși organizat. Au primit mâncare și apă gratuit. A apărut și înregistrare video în care o femeie din sudul țării recunoaște că participanții la acțiunea lui Șor vor primi și câte o sută de lei, cam 5 euro, la sfârșitul manifestației.

Cele două tabere de protestatari sunt despărțite de un cordon de polițiști.

Până la această oră, nu au fost înregistrate incidente.